Výstava na nádraží přibližuje záchranné projekty ostravské zoo

18. květen 2016
Dobré odpoledne

V hale ostravského nádraží Svinov je výstava ostravské zoo. Chce ukázat, že se nestará o záchranu ohrožených druhů zvířat jen mezi ploty zahrady. Ale i ve volné přírodě třeba i tisíce kilometrů daleko. Celkem teď ostravská zoo spolupracuje na 14 záchranných projektech. A právě při čekání na vlak se o nich mohou cestující dozvědět více.

Sotva vejdete do haly nádraží Ostrava-Svinov, máte před sebou stojany s velkými fotografiemi zvířat a informací o tom, co ostravská zoo dělá pro jejich záchranu.

„Příroda mne zajímá odmalička, protože jsme měli statek. Už jsem si to celé prošel, ale čekám ještě na telefon, tak jsem se zahleděl tady na toho orlosupa,“ říká cestující, který čeká na vlak do Studénky.

Záchranné projekty, do kterých je ostravská zoo zapojena, probíhají ve třech světadílech – v Asii, v Africe, v Evropě. Podporuje např. boj proti nelegálnímu obchodu se zvířaty na Sumatře, záchranu největší antilopy světa v Senegalu, výzkum sloních nemocí, obnovu populace orla skalního v České republice, odkud byl v minulosti zcela vyhuben.

„Je to velmi zajímavé a určitě je to potřeba. Když si tady přečtu, že už jsou na světě jen poslední desítky těch zvířat, tak byla by škoda, kdyby zmizela úplně,“ dodává paní, která čeká na vlak do Pardubic.

Kromě záchranných projektů Zoo Ostrava také participuje na několika takzvaných repatriačních projektech. Jejich cílem je posílit divoké populace ohrožených evropských druhů vypouštěním jedinců odchovaných v lidské péči do přírody. Do konce roku 2015 bezplatně poskytla pro vypuštění více než 500 zvířat. Bylo mezi nimi 400 sov pálených, 92 sýčků, 12 orlosupů bradatých, jeden sup hnědý, sup bělohlavý nebo puštík bělavý.

„Všechny záchranné projekty podporují i všichni návštěvníci Zoo Ostrava – od 1. ledna 2016 je z každého vstupu věnována jedna koruna na ochranu přírody ve výše zmíněných lokalitách,“ upozorňuje mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Výstava Zoo Ostrava na nádraží Ostrava-Svinov

Výstavu do konce května najdete na nádraží Ostrava-Svinov, v červnu bude k vidění v Bohumíně, v červenci na východním nádraží v Opavě a v srpnu pak na hlavním nádraží v Ostravě.

autoři: tif , iha
Spustit audio