Zahrajte si na špióny v plzeňské Techmanii a přijďte i do stanu Plusu

6. září 2016

Společně s Plusem můžete od tohoto týdne zažít dobrodružství vědy na vlastní kůži. Zkuste si například řídit robota Karla, který úspěšně dobýval pevnosti nepřátel na studentském festivalu v USA, nebo si nechte zjistit, jestli náhodou nemáte obávanou toxoplazmu. To společně s ukázkou vědeckých experimentů uvidíte na vědecké roadshow Českého rozhlasu Plus.

Pořádáme ji celé září společně se čtyřmi science centry u nás. A tak postupně zavítáme do Plzně, Liberce, Brna a Olomouce. Začínáme už tento čtvrtek v Plzni. A právě tam, do Science centra Techmania, se vydala dopředu Tereza Šťastná. Poznala, jaké to je stát se kriminalistou nebo špiónem. Do Techmanie se totiž vrátila originální světová výstava Top Sercet.


PROGRAM AKCE PLUSU - čtvrtek 8. 9.
10:00 – zahájení
– experimenty Techmania (celý den)
– Jaroslav Flegr - toxoplazma (celý den)
– Robot Karel dobývá pevnost (celý den)
– Pouliční kvízy o ceny
– Možnost podívat se, jak probíhá živý přenos
– Rozhovor s Pavlem Jungwirthem
14:33 – živé vysílání Magazínu Leonardo (host docent Jiří Formánek a další)
17:00 – závěr

„Výstava vznikla ve spolupráci se science centrem Technopolis z Mechelenu a Experimentariem v Kodani. Ta výstava je opravdu originální vůči řadě jiných putovních výstav, co jsem měl možnost vidět,“ říká vedoucí vývojového oddělení Davit Lobotka.

Mezi originální a návštěvníky oblíbený exponát patří například zařízení, do kterého nahrajete vlastní hlasovou stopu a různými efekty ji měníte. „Nebo se můžete pokusit rozluštit zašifrovanou nahrávku právě tím, že upravujete zvukové parametry hlasu,“ vysvětluje David Lobotka.

Další oblíbený exponát se týká laserů, kde je vytvořen umělý kouř, který pomáhá zviditelnit lasery. Nebo se můžete podívat do sekce zabezpečení letišť, ke kterému neodmyslitelně patří zavazadlový scanner. U dětí je také oblíbený trezor, kde musí přijít na správnou kombinaci čísel, aby se trezor otevřel.

I milovníci šifer si přijdou na své. „Nejzajímavější a nejznámější způsob šifrování je pomocí šifrovacího stoje Enigma a návštěvníci mají možnost se seznámit s historickými způsoby, jak se šifrovaly zprávy od starověku až po současnost,“ dodává David Lobotka.

autoři: , Soňa Lavičková
Spustit audio