Zelený meteor vidělo přes 650 svědků (+VIDEO)

23. březen 2013

Velmi jasný meteor proletěl včera ve večerních hodinách nad východním pobřežím Severní Ameriky. Někteří svědkové popisují, že měl nazelenalou barvu.

Meteor byl jasnější, než je obvyklé a svou září se na obloze vyrovnal planetě Venuši, ale podle některých odhdů mohl na zlomky sekundy dosáhnout i jasnosti Měsíce v úplňku. Bill Cook z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) uvedl, že šlo o jediné těleso, které nebylo doprovázeno žádnými dalšími kusy. Svědků, kteří se přihlásili Americké meteorové společnosti, je v tuto chvíli 667. Jsou ze 13 států východního pobřeží USA a Kanady a své pozorování popisují podobně, jako Laurie Weberová:

Teplotní mapa míst, kde stáli svědkové průletu meteoru z 22.3. 2013


Asi v 19:50, 22. března jsem viděla jasné bílé světlo. Nejdříve mne napadlo, že jde o vrtulník, ale pak jsem si uvědomila, že má dlouhý bílý ohon a je zářivě nazelenalé, až modré barvy. Byla jsem se svým psem na otevřeném prostranství a pozorovala to dokud jasná záře pohasla a zmizela. Těleso mohlo mít velikost velkého grapefruitu.

Robert Lunsford z Americké meteorové společnosti nicméně poznamenává, že meteory se často zdají být mnohem blíže, než ve skutečnosti jsou:


Skutečná dráha letu může být vzdálena klidně i několik set kilometrů. Je to podobné jako když vidíte čáry za tryskovými letadly blízko obzoru, tedy z vašeho pohledu nízko nad zemí. Pro někoho, kdo se nachází stovky kilometrů daleko, jsou stejné stopy po tryskovém letadle přímo nad hlavou.

Z tohoto důvodu je podle Lunsforda důležité, že meteorit spatřilo tolik lidí. Jejich svědectví odborníci zanesli do interaktivní mapy, která zobrazuje nejen kde stáli v okamžiku průletu meteoru, ale rovněž jakým směrem se dívali a pozorovali těleso prolétat po obloze; zda z východu na západ, v nadhlavníku či ze západu na východ. Z těchto informací se dá přibližně určit dráha průletu bolidu.

Mapa pravděpodobné trajektorie pohybu meteoru z 22.3. 2013. Žlutě vyznačeno místo, kde v říjnu 1992 spadly meteority Peekskill.


Co jsou meteory
Prachová smítka až tělesa o váze několika kilogramů, která v průběhu průletu atmosférou Země zcela shoří. Tření tyto objekty zpomaluje až do okamžiku, kdy veškerá hmota shoří. Pokud před shořením veškeré hmoty těleso zpomalí natolik, že již nemůže docházet k hoření, padá zbylá hmota k zemi po takzvané "temné dráze" volným pádem jako meteorit. Velmi málo meteorů skutečně dosáhne zemského povrchu v podobě meteoritu. Odhaduje se, že 99,99% meteorů se zcela rozpadne ještě ve váškách 15 až 30 km nad zemským povrchem.

Videozáznamů průletu meteoru je ve srovnání s očitými svědectvími zatím málo, což velmi ostře kontrastuje s nedávným pádem denního bolidu nad zauralskou oblastí Ruska, z níž přišlo mnoho videí díky tomu, že se řidiši instalací videokamer do svých automobilů chrání před silničními piráty a následným dokazováním o vině za případnou nehodu. Zatím existuje jeden sestřih několika záběrů ze statických kamer.


Zdroj: Youtube


Průlet meteoru těchto rozměrů je v zemské atmosféře naprosto banálním jevem. Každoročně spadnou na zemský povrch tisíce tun kosmického materiálu. Některé z událostí ale nejsou nikdy člověkem zaznamenány, neboť se odehrají nad ohromnými plochami světových oceánů.

autor: Marek Janáč
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.