Zelí po řecku

Jaroslava Kundratová z Ratíškovic má tento recept od Řekyně, která na Moravě trávila poslední léta svého života. Tato úprava rodině paní Kundratové velmi zachutnala.

Budete potřebovat:

středně velká hlávka zelí
ostré papričky

sladkokyselý domácí nálev na okurky případně koupená směs na nakládání zeleniny

Postup:

1. Hlávku zelí rozkrájíme na čtvrtiny a listy od sebe oddělíme.

2. Naskládáme do velké sklenice.

3. Proložíme několika papričkami.

4. Zalijeme horkým nálevem, který běžně připravujeme třeba na okurky.

5. Sklenici zakryjeme a necháme takto dva dny.

6. Podáváme nejlépe k masovým pochoutkám.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.