Zelí po řecku
Jaroslava Kundratová z Ratíškovic má tento recept od Řekyně, která na Moravě trávila poslední léta svého života. Tato úprava rodině paní Kundratové velmi zachutnala.
Budete potřebovat:
středně velká hlávka zelí
ostré papričky
sladkokyselý domácí nálev na okurky případně koupená směs na nakládání zeleniny
Postup:
1. Hlávku zelí rozkrájíme na čtvrtiny a listy od sebe oddělíme.
2. Naskládáme do velké sklenice.
3. Proložíme několika papričkami.
4. Zalijeme horkým nálevem, který běžně připravujeme třeba na okurky.
5. Sklenici zakryjeme a necháme takto dva dny.
6. Podáváme nejlépe k masovým pochoutkám.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.