Šumajstr
Tradiční moravské jídlo, které Jindřiška Úradníková z Milotic zná ze své rodiny. Bylo jich doma víc dětí a rodina měla vlastní hospodářství, takže při vyření využili to, co se urodilo. Ale také třeba zabijačkové dobroty jako jsou škvarky v tomto receptu.
Budete potřebovat:
500 g fazolí
500 g velkých krup
200 g škvarků
sůl, pepř
2 velké cibule
česnek
kysané zelí
nakládané okurky
Postup:
1. Fazole noc před přípravou namočíme do vody.
2. Druhý den vodu slijeme, přidáme novou a fazole v ní uvaříme.
3. Uvaříme kroupy a promícháme s fazolemi.
4. Cibuli pokrájíme a usmažíme, přidáme pokrájené škvarky.
5. Smícháme s fazolemi a kroupami, ochutíme solí, pepřem a česnekem.
6. Podáváme s okurkami a kysaným zelím.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.