Šumajstr

Tradiční moravské jídlo, které Jindřiška Úradníková z Milotic zná ze své rodiny. Bylo jich doma víc dětí a rodina měla vlastní hospodářství, takže při vyření využili to, co se urodilo. Ale také třeba zabijačkové dobroty jako jsou škvarky v tomto receptu.

Budete potřebovat:

500 g fazolí
500 g velkých krup
200 g škvarků
sůl, pepř
2 velké cibule
česnek

kysané zelí
nakládané okurky

Postup:

1. Fazole noc před přípravou namočíme do vody.

2. Druhý den vodu slijeme, přidáme novou a fazole v ní uvaříme.

3. Uvaříme kroupy a promícháme s fazolemi.

4. Cibuli pokrájíme a usmažíme, přidáme pokrájené škvarky.

5. Smícháme s fazolemi a kroupami, ochutíme solí, pepřem a česnekem.

6. Podáváme s okurkami a kysaným zelím.

autor: Zuzana Plíšková