Abychom mohli o naše okolí pečovat, měli bychom ho dobře poznat

16. duben 2024

Den Země je svátek, který se poprvé slavil už v roce 1970. Má být připomínkou toho, jak důležité je starat se o svoji planetu a žít tak, abychom ji nepoškozovali. V Jihlavě ho slavíme od roku 2004.

První ročníky oslav Dne Země v Jihlavě byly menší. Postupně se z nich stala velká akce, na které participuje mnoho organizací. „Při Dni Země připomínáme všechny důležité souvislosti a věci související s péčí o naši planetu,“ vysvětluje vedoucí odboru životního prostředí Magistrátu města Jihlavy, Katarína Ruschková. 

Den Země v Jihlavě

Program každá ze zapojených organizací připravuje sama. Letos poprvé se návštěvníkům představí i tři organizace, které na první pohled s ekologií a péčí o planetu nesouvisejí. Jde o Bránu Jihlavy, Jihlavský architektonický manuál a Dům Gustava Mahlera. „Brána Jihlavy dělá řadu tematických procházek a dělá program pro turisty, ale mnohdy i pro domácí. A řada domácích návštěvníků komentovaných procházek pak sama řekne ‚Vždyť my jsme vlastně to město kolem sebe neznali‘. A myslím si, že znát svoje město a znát svůj domov je prvním krokem k tomu, abychom ho měli rádi a pečovali o něj,“ vysvětluje Katarína Ruschková.

Jihlavský architektonický manuál na Dni Země představí materiálovou banku. „Bude vysvětlovat, jaký je vztah stavebních materiálů k historii Jihlavy, k ekologii a planetě. Bude tam prostorová instalace z fragmentů stavebních materiálů a ty materiály si budou moct děti i dospělí osahat, dozvědět se o jejich výrobní historii, zjistit, jaký mají vliv právě na ekologii, jak se které používaly a jaký mají dopad na život člověka, protože ekologická stopa různých stavebních materiálů může být poměrně zásadní,“ dodává Katarína Ruschková. 

Spustit audio