Azyl v Hrádku nad Nisou je Památkou roku 2023 Libereckého kraje

16. duben 2024 10:34

Budova bývalé textilní manufaktury Azyl v Hrádku nad Nisou získala cenu Památka roku Libereckého kraje za rok 2023. Cenu uděluje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.

Detail zrekonstruované budovy Azyl v Hrádku nad Nisou

Historický objekt z roku 1723 sloužil původně jako zámek. Poté jako výrobna sukna a bavlněných látek, škola nebo útulek pro děti továrních dělníků.

V roce 1982 převzal areál Azylu národní podnik Potraviny, výroba lahůdek se tam udržela devět let. Během privatizace posloužily budovy novému majiteli jen jako zástava bance, jinak dál chátraly.

Městu Hrádek nad Nisou se je sice po letech podařilo odkoupit, ale zachránit z celého komplexu už se podařilo jen severní křídlo. To teď prošlo rekonstrukcí za šest a půl milionu korun. Právě citlivý přístup k obnově památky odborná porota ocenila.

Podle mluvčí hrádecké radnice Evy Malé slouží dochované část Azylu k bydlení. Celkem je v něm 16 malometrážních bytů.

Cenu Památka roku 2023 Libereckého kraje získávají úspěšně obnovené kulturní památky ve dvou kategoriích. Hrádecký Azyl získal cenu ve „velké“ kategorii, tedy za obnovu v hodnotě nad 2 miliony korun bez DPH.

V takzvané „malé“ kategorii, tedy za obnovu v hodnotě do 2 milionů korun bez DPH, cenu získalo Sousoší Panny Marie Immaculaty v Jilemnici.

autor: Jana Pavlíčková | zdroje: Sdružení historických sídel Čech , Moravy a Slezska
Spustit audio

Související