Ivo Bureš - Nehodou ke znělce revoluce

28. duben 2015

Ivo Bureš pracoval v továrně Prema, když byl povolán, aby šel pracovat do rozhlasu jako technik. Tam ještě téhož dne – v sobotu 5. května, vyřídil všechny náležitosti a chtěl vyrazit domů. Ve Strašnicích se dozvěděl, že v Praze vypukla revoluce, takže se vrátil pěšky do Vršovic, kde se spolužáky stavěl celou noc barikády na Palackého třídě. Ráno vyrazil do práce. Domů se vrátil až ve čtvrtek ráno.

Ve své výpovědi mimo jiné popisuje, jak se pochod Lví silou stal, pravděpodobně i jeho přičiněním, znělkou revoluce: „Ráno jsem šel do rozhlasu, kde jsem vystřídal unavené kolegy techniky (…) Po celý den jsme vysílali střídavě pochody a hlášení, která měla být uvádění Castaldem a ukončena pochodem Lví silou. Protože jsem však jedinou desku, která s Castaldem v krytě byla, hned ráno náhodou rozbil, byly všechny zprávy uváděny i zakončovány pochodem Lví silou, který se pak stal znělkou pražské revoluce.

Jednoho večera se po ohlášení zprávy, že se od Benešova blíží německé tanky, ozvala rána. Rozhlas zasáhlo torpédo. „Vyběhli jsme z krytu – v první chvíli nevěděl nikdo, co se stalo. Myslili jsme, že Němci pronikli do budovy a že se k nám dobývají (…) Všude byla naprostá tma, jen pobořenou částí budovy pronikalo do sklepa světlo. V zadní části krytu seděl p. Maiwald, který volal do vysílače, že nám budovu pobořilo německé torpedo. Asi za půl hodiny jsme zjistili, že vysílání je znemožněno a že se bude muset vysílat z náhradního krytu v Husově sboru.

Věk v květnu 1945: 21 let
Povolání: provozní technik
Bydliště: Olomouc

Pondělí 7. května 1945
autor: Naďa Buchtová
Spustit audio