Pralinkové knedlíčky

Sladký recept, který nabídla posluchačům Blanka Kovandová v Apetýtu vysílaném v pátek 25. května.

Potřebujeme:
1 balíček bramborového těsta v prášku, 1 polotučný tvaroh, 1 vejce, voda podle potřeby, 1 balení rumových pralinek, kukuřičné lupínky – cornflakes, cukr
K doplnění: čerstvé nebo mražené ovoce, vanilková zmrzlina, šlehačka

Postup:
Z bramborového těsta, tvarohu, vejce a vody vytvoříme těsto, necháme pár minut odpočinout a pak tvoříme knedlíčky velikosti golfového míčku – do každého jako náplň zabalíme jednu pralinku. Vaříme stejně jako ovocné knedlíky, asi 7 minut. Poté knedlíčky vyjmeme z vroucí vody děrovanou lžící a rychle je obalíme v kukuřičných lupíncích (nepropichujeme!).

Knedlíček na talíři vhodně doplní lžíce horkého ovoce – maliny, jahody (mohou být i z mrazáku), které rychle zahřejeme s trochou cukru třeba i v mikrovlnce. Dalším doplňkem může být kopeček vanilkové zmrzliny nebo pravé šlehačky (nebo obojí). Na závěr knedlíček lehce pocukrujeme a ozdobíme lístkem máty nebo meduňky. Je to mimořádná dobrota.

Soutěžní slovo dnešního dne je pralinka.

autor: Blanka Kovandová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.