Hruškový chlebíček

Recept zazněl v Apetýtu s Marcelou Antošovou v pondělí 11. listopadu.

Suroviny:
150 g moučkového cukru, 120 g změklého másla, 4 vejce rozdělená na žloutky a bílky, 150 g hladké mouky + na vysypání formy, 1/2 prášku do pečiva, 100 g nasekané hořké čokolády, hrst vlašských ořechů, 2 hrušky, tuk a hrubá mouka na vysypání formy

Postup:
Cukr a máslo utřete do světlé pěny. Bílky ušlehejte do tuhého sněhu. Do cukrové pěny postupně zašlehejte žloutky, ještě chvíli šlehejte a za stálého míchání přisypte do žloutkové směsi mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Do směsi přidejte čokoládu, nasekané ořechy a nakrájené hrušky. Pak do těsta zlehka vmíchejte našlehaný sníh a nalijte je do vymazané a vysypané chlebíčkové formy. Vložte do trouby předehřáté na 160°C a pečte asi 45 minut.

autor: Marcela Antošová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.