Šťavnaté tvarohové řezy

Recept nabídla v Apetýtu vysílaném ve čtvrtek 14. listopadu redaktorka Věra Hotařová.

Suroviny:
Těsto

400 g hladké mouky, 30 g čerstvého droždí, 1 lžička krystalového cukru, 200 ml mléka, sůl, 150 g másla, 4 žloutky, 2 lžíce zakysané smetany
Náplň:
1 kg měkkého tvarohu, 2 lžíce krupice, 2 sáčky vanilkového cukru, nastrouhaná kůra z 1 citronu, 4 bílky, 200 g krystalového cukru, 100 g rozinek

Postup:
Na náplň rozmícháme tvaroh s krupicí, citronovou kůrou, rozinkami a vanilkovým cukrem. Z bílků a krystalového cukru ušleháme pevný sníh a vmícháme do tvarohu. Droždí rozmícháme s cukrem a trochou vlažného mléka, necháme v teple vzejít kvásek.

V míse smícháme mouku se solí, přidáme nahrubo nastrouhané máslo, žloutky, zakysanou smetanu, zbytek mléka a kvásek. Vařečkou promícháme, pak vyklopíme na pomoučený vál a propracujeme rukama. Podle potřeby přidáme mouku, aby vzniklo měkké nelepivé těsto.

Těsto nenecháme kynout, hned je rozdělíme na poloviny. Jednu část rozválíme na velikost plechu (30 x 40 cm, případně trochu menší) a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, dotáhneme rukama až do rohů. Na těsto rozetřeme náplň a přikryjeme rozválenou druhou půlkou těsta. Plech uložíme na dvě hodiny do ledničky.

Pak horní těsto propícháme vidličkou a plech vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Ztlumíme na 175°C a pečeme 25 - 30 minut. Vychladlý moučník nakrájíme na řezy a lehce poprášíme moučkovým cukrem.