Svatomartinská husa
Tradice, která chutná dodnes.
Suroviny:
1 husa, 4 lžíce kmínu, sůl, voda
Postup:
Z husy oškubejte přebytečná brka, případné peří opalte zapalovačem.
Z opeřence vyndejte droby, z nich můžete udělat vývar a skvělou polévku. Okrájejte přebytečný tuk, odstraňte křídla před prvním záhybem (opět do polévky).
Maso opláchněte a osušte. Osolte ho i zevnitř a vydatně okmínujte. Husu dejte na pekáč a podlijte hrnkem vody. Celou husu zakryjte alobalem nebo přiklopte vrškem pekáče.
Nastavte teplotu na 70 až 80 stupňů a vložte husu do trouby. Po dvanácti hodinách odstraňte alobal. Pozor na moderní trouby, většinou mají bezpečnostní pojistku a trouba se po několika hodinách sama vypne. Husu velkou jehlicí propíchejte, lehce polijte výpekem a zvyšte teplotu na 180 stupňů. Husu nechte v troubě zezlátnout - trvá to přibližně hodinu.
Odeberte vyškvařený tuk a drůbež naporcujte. Kůrka je krásně křupavá a maso je tak měkké, že samo odpadává od kosti. Rozhodně není vysušené. Doporučujeme podávat se zelím a knedlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka