Svatomartinská husa

Tradice, která chutná dodnes.

Suroviny:
1 husa, 4 lžíce kmínu, sůl, voda

Postup:
Z husy oškubejte přebytečná brka, případné peří opalte zapalovačem.

Z opeřence vyndejte droby, z nich můžete udělat vývar a skvělou polévku. Okrájejte přebytečný tuk, odstraňte křídla před prvním záhybem (opět do polévky).

Maso opláchněte a osušte. Osolte ho i zevnitř a vydatně okmínujte. Husu dejte na pekáč a podlijte hrnkem vody. Celou husu zakryjte alobalem nebo přiklopte vrškem pekáče.

Nastavte teplotu na 70 až 80 stupňů a vložte husu do trouby. Po dvanácti hodinách odstraňte alobal. Pozor na moderní trouby, většinou mají bezpečnostní pojistku a trouba se po několika hodinách sama vypne. Husu velkou jehlicí propíchejte, lehce polijte výpekem a zvyšte teplotu na 180 stupňů. Husu nechte v troubě zezlátnout - trvá to přibližně hodinu.

Odeberte vyškvařený tuk a drůbež naporcujte. Kůrka je krásně křupavá a maso je tak měkké, že samo odpadává od kosti. Rozhodně není vysušené. Doporučujeme podávat se zelím a knedlíkem.