Bezlepkový mřížkový koláč

Recept od pekařky a absolventky SOŠ Dvořákova Znojmo Dany Fruhwirtové na jemný bezlepkový moučník s nižším obsahem tuku. Samotné těsto je tenké a tužší bez výraznější chuti. O tu se ale postará ovocná náplň.

Budete potřebovat:

těsto:
150 g rýžové mouky
150 g univerzální bezlepkové směsi vhodná k přípravě pečiva
200 ml mléka
1 balíček kypřícího prášku
20 g cukru krystal
1.5-2 vejce (dohromady na váhu 100 g)
20 g másla
špetka soli

náplň:
50 g marmelády
225 g jahod
100 g borůvek (nebo černého rybízu)


Celý týden vaříme se Střední odbornou školou Dvořákova, Znojmo, kde vzdělávají i budoucí pekařky a pekaře. A právě jejich pekaři se s vámi podělí o osvědčené recepty, a to třeba i v bezlepkových variantách.

Postup:

1. Mouku prosejeme do mísy, přidáme sypké suroviny, potom vejce, vlažné mléko a rozpuštěné máslo.

2. Vymísíme vláčné těsto (pozor-chce to trošku trpělivosti).

3. Poté těsto vytvarujeme do bochánku, vložíme do sáčku a dáme chladit na zhruba 30 - 60 minut.

4. Mezitím ovoce smícháme s rýžovou moukou.

5. Pečicí formu o průměru 30 cm vymažeme máslem a vysypeme rýžovou moukou.

6. Těsto lehce prohněteme a oddělíme z něj jednu třetinu.

7. Větší díl rozválíme do tvaru kruhu a síle zhruba 1,5 cm.

8. Vložíme ho do formy tak, aby těsto přesahovalo okraj formy.

9. Zbytek těsta odřízneme.

10. Dno těsta propícháme vidličkou.

11. Těsto ve formě bez náplně vložíme do rozehřáté trouby a pečeme cca 15 minut při teplotě 170 °C.

12. Na předpečený korpus rozetřeme tenkou vrstvu ovocné marmelády a poklademe ovocnou náplní.

13. Ze zbylé jedné třetiny těsta vytvoříme mřížky, které pokladem na náplň.

14. Mřížku potřeme rozšlehaným vejcem a dopékáme při teplotě 170 °C po dobu cca 25 minut.

15. Po upečení a zchladnutí posypeme koláč moučkovým cukrem.

autor: Zuzana Plíšková