Černá omáčka rodiny Dunděrovy

Recept na starobylé vánoční jídlo pamatuje už sto let. Alespoň to tvrdí Martina Lichtenberger rozená Dunděrová, která nám rodinné dědictví svěřila. Recept na černou omáčku se u nich v Kyjově dědí z generace na generaci. Omáčka se u nich podávala spolu s vánočkou jako předkrm slavnostní štědrovečerní večeře. Podobná se základem ze švestek a perníku se dělává i k tak zvanému kaprovi načerno nebo jiným druhům masa.

Budete potřebovat:

500 g sušených švestek (i více)
100 ml rumu
500 g domácích povidel
150 g strouhaných mandlí
100 g perníku na strouhání
200 g hořké čokolády
3 lžíce kakaa
3 lžíce cukru
1 lžíce skořice
70 g másla
kůra z 1 citrónu
špetka soli

Postup:

1. Rozehřejeme máslo, přidáme švestky a další suroviny kromě perníku a rumu a doplníme vodou tak, abychom vše mohli podusit.

2. Dusíme do rozvaření, pak přidáme znovu trochu vody, strouhaný perník a ještě povaříme.

3. Nakonec vlijeme rum.

4. Nejlepší je vařit omáčku 1-2 dny dopředu, omáčka k vánočce je totiž výborná trochu uleželá.

autor: Zuzana Plíšková