Černá omáčka rodiny Dunděrovy
Recept na starobylé vánoční jídlo pamatuje už sto let. Alespoň to tvrdí Martina Lichtenberger rozená Dunděrová, která nám rodinné dědictví svěřila. Recept na černou omáčku se u nich v Kyjově dědí z generace na generaci. Omáčka se u nich podávala spolu s vánočkou jako předkrm slavnostní štědrovečerní večeře. Podobná se základem ze švestek a perníku se dělává i k tak zvanému kaprovi načerno nebo jiným druhům masa.
Budete potřebovat:
500 g sušených švestek (i více)
100 ml rumu
500 g domácích povidel
150 g strouhaných mandlí
100 g perníku na strouhání
200 g hořké čokolády
3 lžíce kakaa
3 lžíce cukru
1 lžíce skořice
70 g másla
kůra z 1 citrónu
špetka soli
Postup:
1. Rozehřejeme máslo, přidáme švestky a další suroviny kromě perníku a rumu a doplníme vodou tak, abychom vše mohli podusit.
2. Dusíme do rozvaření, pak přidáme znovu trochu vody, strouhaný perník a ještě povaříme.
3. Nakonec vlijeme rum.
4. Nejlepší je vařit omáčku 1-2 dny dopředu, omáčka k vánočce je totiž výborná trochu uleželá.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.