Chlebové misky na polévku

Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.

K výrobě přibližně 4 kusů budeme potřebovat:
2 lžíce cukru
balíček sušeného droždí
120 ml vlažné vody
120 ml mléka
60 ml oleje
necelé lžička soli
2 vejce
450 g chlebové mouky
1 bílek
2 lžíce vody

Postup:
1. Droždí rozmícháme ve vlažné vodě s cukrem, necháme stát v míse asi 10 minut. Přidáme mléko, olej, vejce a sůl a po lžících mouku. Zaděláme těsto.

2. Těsto přendáme na pomoučený vál a důkladně prohněteme, aby bylo hladké a pružné a podle potřeby ještě přidáváme po troškách mouku. Pod utěrkou necháme odpočívat na teplém místě alespoň hodinu.

3. Těsto rozdělíme na 4 části a vytvarujeme bochánky tak, abychom zacelili případné švy. Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě tři čtvrtě hodiny kynout.

4. Troubu předehřejeme na 220 stupňů. V hrníčku si vyšleháme bílek s trochou vody a potřeme jím bochníčky. Pečeme dozlatova asi 25 minut.

5. Necháme vychladnout a před servírováním opatrně odřízneme vrchní část s částí střídky tak, aby nám vznikla mistička. V té servírujeme polévku dle libosti.

autor: Zuzana Plíšková