Domikát

Tuhle polévku z brynzy znají v celých Karpatech. Náš recept je od Erika Zabruckého z Valašského Meziříčí. Podobně je možné ji připravit i z uleželého tvarohu, který prosolíme, okmínujeme a necháme cca 3 dny uležet, rozvaříme ho v mléce, ochutíme, případně přidáme ještě záhušťku a kousek másla na závěr-tato polévka se pak nazývá „syrnica“.

Budete potřebovat:

dobře uleželá ovčí brynza
mléko
sůl
kmín
brambory

Postup:

Horní Bečva:

1. Brynzu nadrobíme do vody a necháme přejít varem.

2. Zalijeme stejným množstvím mléka.

3. Z hrnce vylijeme do mísy na stole a do druhé nasypeme brambory uvařené ve slupce.

4. Každý strávník si oloupe několik brambory, které k domikátu přikusuje.

Jinde volili odlišný postup:

1. Brynzu rozmícháme v převařeném a vychladlém mléce.

2. Aby se nesrazilo, je možné přidat mouku a připravit řídkou záhušťku, kterou vlijeme do vařící osolené vody s kmínem.

3. Do hotového domikátu můžeme přidat na závěr ještě kousek másla.

autor: Zuzana Plíšková