Grilované hovězí karbanátky s náplní

Recept od Věry Hotařové z pořadu Apetýt, který jsme vysílali v úterý 29. května.

Suroviny:
500 g mletého hovězího masa, 3 vejce, 3 stroužky česneku, pepř, sůl
Náplň: 2 rajčata, 150 sýru feta (nebo balkánského), 1 menší cibule

Příprava:
Mleté maso smícháme s vejci, stroužky prolisovaného česneku, solí a pepřem. Směs dáme na chvíli do ledničky. Rajčata i cibuli nakrájíme na velmi drobné kousky, sýr na kostky. Promícháme a dochutíme.

Z masa vytvarujeme menší placičky, v jejím středu vyhloubíme důlek. Do něho dáme trochu náplně a překlopíme další vrstvou masové směsi. Hotová placka má být asi 2 cm vysoká. To je optimální tloušťka, aby grilováním získala křupavou krustu a nevysušila se. Než karbanátek položíme na rozpálený rošt, čajovou lžičkou vyhloubíme uprostřed jemný důlek. Maso si tak udrží požadovaný tvar. Při tepelné úpravě do masa nepícháme vidličkou, placky zbytečně neotáčíme a když tak pomocí kleští. Vhodné je použít grilovaní mřížku. Grilovat 7 – 8 minut.

Dokonale opečené maso pak vložíme do rozkrojené housky, ozdobíme salátem a dipem.