Grilované hovězí karbanátky s náplní
Recept od Věry Hotařové z pořadu Apetýt, který jsme vysílali v úterý 29. května.
Suroviny:
500 g mletého hovězího masa, 3 vejce, 3 stroužky česneku, pepř, sůl
Náplň: 2 rajčata, 150 sýru feta (nebo balkánského), 1 menší cibule
Příprava:
Mleté maso smícháme s vejci, stroužky prolisovaného česneku, solí a pepřem. Směs dáme na chvíli do ledničky. Rajčata i cibuli nakrájíme na velmi drobné kousky, sýr na kostky. Promícháme a dochutíme.
Z masa vytvarujeme menší placičky, v jejím středu vyhloubíme důlek. Do něho dáme trochu náplně a překlopíme další vrstvou masové směsi. Hotová placka má být asi 2 cm vysoká. To je optimální tloušťka, aby grilováním získala křupavou krustu a nevysušila se. Než karbanátek položíme na rozpálený rošt, čajovou lžičkou vyhloubíme uprostřed jemný důlek. Maso si tak udrží požadovaný tvar. Při tepelné úpravě do masa nepícháme vidličkou, placky zbytečně neotáčíme a když tak pomocí kleští. Vhodné je použít grilovaní mřížku. Grilovat 7 – 8 minut.
Dokonale opečené maso pak vložíme do rozkrojené housky, ozdobíme salátem a dipem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.