Filé na zelené louce a Bílá ředkev plněná jehněčím masem

Recepty, které zazněly v úterním Apetýtu s Věrou Hotařovou.

Filé na zelené louce

Suroviny na 4 porce:
800 g rybího filé, šalvěj, česnek, mletý zázvor, mouka, sůl, 2 lžíce másla, olej
Zelená louka: 1 cibule, 50 g šunky, 500 g šťovíku (lze nahradit špenátem nebo mangoldem), lžička kari, 2 lžíce smetany, lžíce másla, sůl a citron

Příprava:
Porce filé osolíme. Pokapeme citronem, ochutíme šalvějí, česnekem a zázvorem. Obalíme v mouce a dozlatova opečeme.

Příprava zelené louky: Cibuli nakrájíme, podusíme na másle s drobně posekanou šunkou. Přidáme hrubě nakrájený šťovík, sůl a kari. Přilijeme smetanu a podusíme asi 5 minut. Na talíř dáme zelenou louku a na ní klademe rybu.

Bílá ředkev plněná jehněčím masem

Suroviny na 4 porce:
1 větší bílá ředkev, 400 g jehněčí plece nebo kýty, 1 vejce, 2 stroužky česneku, 1/4 veky, 1 dl mléka, 1 střední cibule, 50 g slaniny, 1 lžíce mouky, 0,5 dl bílého vína, sůl, pepř, tymián, rozmarýn

Příprava:
Cibuli a slaninu nakrájíme a orestujeme. Ředkev oloupeme, seřízneme konce, podélně rozřízneme a vydlabeme dvě jamky v každé půlce.
Jehněčí maso umeleme s vekou namočenou v mléce. Osolíme asi lžičkou soli, přidáme dvě špetky čerstvě mletého pepře, utřený česnek, vejce, vychladlou opraženou slaninu s cibulí a důkladně vymícháme.

Směsí naplníme vydlabané ředkve, které předtím posolíme a lehce popepříme. Vložíme do pekáčku a pečeme při 180°C asi hodinu. Podléváme vodou nebo vývarem. Když je upečeno, výpek slijeme do pánve, zastříkneme bílým vínem a přidáme snítku tymiánu. Zaprášíme moukou a provaříme.

Doporučená příloha: rýže, brambory