Hafeřák

Klára Kunčická z Rožnova pod Radhoštěm si tenhle recept na koláč vybrala proto, že ho pro ni peče její babička a Klára ho nikdy nemá dost. A jeho záhadný název? Hafery jsou borůvky.

Budete potřebovat:

200 ml plnotučného mléka
½ kostky droždí
100 g cukru
vanilkový cukr
120 g másla
citrónová kůra
2 žloutky
500 g směsi hladké polohrubé mouky
sůl
2-6 lžiček octu a rumu

borůvky

Postup:

1. Do vlažného mléka dáme lžičku cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.

2. Přidáme rozpuštěné máslo, žloutky, cukru, vanilkový cukr a citrónovou kůru.

3. Poté ještě mouku a sůl.

4. Do těsta během zpracovávání můžeme přidat ocet a rum.

5. Hněteme, dokud nevznikne hladké těsto, které necháme hodinu kynout.

6. Rozválíme na plech, posypeme borůvkami a cukrem.

7. Pečeme 45 minut při 180 stupních.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.