Hovězí pérko pod houbovou peřinkou

Sváteční oběd pro šest lidí? Vyzkoušejte třeba recept od Lady Hamerníkové z Rajhradu na hovězí s houbami. Suroviny jsou rozpočtené právě na šest osob.

Budete potřebovat:

6 plátků hovězího pérka neboli loupané plece (zhruba 1 kg masa)
3 cibule
2 větší jablka
1 sklenice hub v kyselém nálevu
1 kávová lžička worcesteru
2-3 lžičky sójové omáčky
2 lžíce protlaku nebo kečupu
2 deci červeného vína
hovězí vývar dle potřeby

Postup:

1. Hovězí maso nakrájíme přes vlákno (Nikdy nevykrajujeme svalový úpon nebo blánu, která je uprostřed masa. Je totiž nositelem chuti. Pečením krásně změkne, úplně zrosolovatí a maso dostane delikátní příchuť.)

2. Plátky naklepeme, osolíme, opepříme a zprudka opečeme na oleji nebo sádle na pánvi.

3. Takto upravené naskládáme na plech.

4. Do výpeku na pánvi přidáme trochu oleje a opečeme na něm nahrubo nakrájenou cibuli a oloupaná jablíčka nakrájená na drobné kostičky.

5. Nakonec přidáme scezené kyselé houby, worcesterovou omáčku, sójovou omáčku, protlak a víno a vše chvíli podusíme.

6. Potom tuto směs navrstvíme na maso a ještě podlijeme vývarem (případně vodou), aby maso bylo zcela potopené.

7. Zakryjeme víkem, nebo alobalem a pečeme na 180 stupňů asi hodinu a půl, potom vypneme troubu a necháme ještě půl hodiny dojít, aby maso krásně změklo.

8. K tomu uvaříme dobré menší brambůrky, které ochutíme jen máslem a zelenou petrželkou, dají se použít i americké brambory nebo hranolky.

autor: Zuzana Plíšková