Hovězí pérko pod houbovou peřinkou
Sváteční oběd pro šest lidí? Vyzkoušejte třeba recept od Lady Hamerníkové z Rajhradu na hovězí s houbami. Suroviny jsou rozpočtené právě na šest osob.
Budete potřebovat:
6 plátků hovězího pérka neboli loupané plece (zhruba 1 kg masa)
3 cibule
2 větší jablka
1 sklenice hub v kyselém nálevu
1 kávová lžička worcesteru
2-3 lžičky sójové omáčky
2 lžíce protlaku nebo kečupu
2 deci červeného vína
hovězí vývar dle potřeby
Postup:
1. Hovězí maso nakrájíme přes vlákno (Nikdy nevykrajujeme svalový úpon nebo blánu, která je uprostřed masa. Je totiž nositelem chuti. Pečením krásně změkne, úplně zrosolovatí a maso dostane delikátní příchuť.)
2. Plátky naklepeme, osolíme, opepříme a zprudka opečeme na oleji nebo sádle na pánvi.
3. Takto upravené naskládáme na plech.
4. Do výpeku na pánvi přidáme trochu oleje a opečeme na něm nahrubo nakrájenou cibuli a oloupaná jablíčka nakrájená na drobné kostičky.
5. Nakonec přidáme scezené kyselé houby, worcesterovou omáčku, sójovou omáčku, protlak a víno a vše chvíli podusíme.
6. Potom tuto směs navrstvíme na maso a ještě podlijeme vývarem (případně vodou), aby maso bylo zcela potopené.
7. Zakryjeme víkem, nebo alobalem a pečeme na 180 stupňů asi hodinu a půl, potom vypneme troubu a necháme ještě půl hodiny dojít, aby maso krásně změklo.
8. K tomu uvaříme dobré menší brambůrky, které ochutíme jen máslem a zelenou petrželkou, dají se použít i americké brambory nebo hranolky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka