Jablečné řezy
Jablečných moučníků není nikdy dost, zejména těch jednoduchých a dobrých. Tyhle řezy peče Zdislava Kuřinová z Blatnice pod Svatým Antonínkem.
Budete potřebovat:
těsto:
500 g oloupaných jablek
250 g hladké mouky
220 g cukru
120 g tuku
2 vejce
2/3 prášku do pečiva
80 g sekaných vlašských ořechů
30 g rozinek
skořice
poleva:
80 g tuku
80 g cukru
2 lžíce kakaa
2 lžíce vody
1 lžíce škrobové moučky
Popis:
1. Jablka nahrubo nastrouháme, promícháme s cukrem a necháme asi 10 minut odstát.
2. Vmícháme rozpuštěný tuk, rozkvedlaná vejce, ořechy, skořici, rozinky, mouku a prášek do pečiva.
3. Těsto vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech s vyšším okrajem a pečeme při 200 stupních asi 15-20 minut.
4. Vychladlý moučník polijeme polevou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.