Jak správně uvařit chřest a tři recepty na omáčku

Postup k vaření chřestu a recept na tři omáčky, které zazněly v Apetýtu s Blankou Kovandovou ve čtvrtek 3. května.

Jak správně uvařit chřest

500 g chřestu vaříme v litru vody s l lžičkou soli a kostkou cukru, můžeme přidat také lžičku másla. Bílý chřest vaříme 8-12 minut, zelený pouze 8 minut. Podáváme s rozpuštěným máslem a vařenými brambory – případně chřest namáčíme do některé z uvedených omáček.

Aromatická sýrová omáčka

Potřebujeme:
250 g sladké smetany, 120 g tvrdého sýra, stroužek česneku, muškátový oříšek, bílé víno, pažitka, sůl

Smetanu přivedeme do varu, přidáme nastrouhaný sýr a rozetřený česnek. Mícháme na mírném ohni dokud se sýr nespojí se smetanou, potom dochutíme muškátovým oříškem, troškou vína a nadrobno nakrájenou pažitkou, jemně osolíme. Omáčku podáváme horkou.

Majonézová omáčka

200 g majonézy smícháme se šťávou z citronu a lžičkou worčestrové omáčky, dochutíme kajenským pepřem.

Nivový dip

Potřebujeme:
Kelímek kysané smetany, 120 g sýra niva, stroužek česneku, černý pepř

Sýr nastrouháme, spojíme s kysanou smetanou a ochutíme česnekem a čerstvým pepřem.

autor: Blanka Kovandová