Jak správně uvařit chřest a tři recepty na omáčku
Postup k vaření chřestu a recept na tři omáčky, které zazněly v Apetýtu s Blankou Kovandovou ve čtvrtek 3. května.
Jak správně uvařit chřest
500 g chřestu vaříme v litru vody s l lžičkou soli a kostkou cukru, můžeme přidat také lžičku másla. Bílý chřest vaříme 8-12 minut, zelený pouze 8 minut. Podáváme s rozpuštěným máslem a vařenými brambory – případně chřest namáčíme do některé z uvedených omáček.
Aromatická sýrová omáčka
Potřebujeme:
250 g sladké smetany, 120 g tvrdého sýra, stroužek česneku, muškátový oříšek, bílé víno, pažitka, sůl
Smetanu přivedeme do varu, přidáme nastrouhaný sýr a rozetřený česnek. Mícháme na mírném ohni dokud se sýr nespojí se smetanou, potom dochutíme muškátovým oříškem, troškou vína a nadrobno nakrájenou pažitkou, jemně osolíme. Omáčku podáváme horkou.
Majonézová omáčka
200 g majonézy smícháme se šťávou z citronu a lžičkou worčestrové omáčky, dochutíme kajenským pepřem.
Nivový dip
Potřebujeme:
Kelímek kysané smetany, 120 g sýra niva, stroužek česneku, černý pepř
Sýr nastrouháme, spojíme s kysanou smetanou a ochutíme česnekem a čerstvým pepřem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.