Kakaové dukátky
Kakaová kolečka slepovaná náplní z kondenzovaného mléka? Tohle cukroví bude určitě populární. Recept doporučuje naše redaktorka Zuzka Plíšková.
Budete potřebovat:
těsto:
250 g hladké mouky
50 g čokolády na vaření
2 lžíce kakaa
125 g másla
50 g cukru
1 vejce
náplň /vystačí zhruba na 2 dávky/:
1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka
100 g čokolády na vaření
Postup:
1. Zavřenou konzervu s kondenzovaným mlékem dáme do hrnce s vodou a vaříme asi hodinu.
2. Mezitím rozpustíme ve vodní lázní 50 g čokolády.
3. Přidáme v ní zbytek surovin na těsto a důkladně vypracujeme.
4. Těsto poté necháme 1/2 hodiny v chladu odpočívat.
5. Poté ho rozválíme a vykrajujeme kolečka.
6. U poloviny z nich ještě uprostřed vykrojíme menší kolečko, nebo hvězdičku.
7. Pečeme asi 15 až 20 minut při 160 stupních.
8. Zbylou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni.
9. Do misky nalijeme kondenzované mléko a přimícháme rozpuštěnou čokoládu.
10. Necháme mírně vychladnout (zhruba 20 minut).
11. Touto směsi poté zdobíme kolečka a slepujeme s kolečky s ozdobným vykrojením.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.