Lahodné letní drinky s alkoholem i bez
Teplé počasí si přímo říká o nějaké tekuté osvěžení. Naše redaktorka Zuzka Plíšková připravila recepty na jeden nápoj s alkoholem a na druhý, který můžete směle nabídnout i dětem.
BROSKVOVÁ SANGRIA
Budete potřebovat:
1 láhev růžového vína
200 ml vodky
150 ml broskvového nektaru
šťáva z 1/2 citrónu
cukr dle chuti
500 ml perlivé vody (sifonu)
maliny
broskve
Postup:
1. Do velkého džbánu (nebo jiné vhodné nádoby) nalijeme víno, vodku, broskvový nektar a citrónovou šťávu.
2. Přidáme cukr a mícháme, dokud se nerozpustí.
3. Přimícháme nakrájené broskve a maliny.
4. Necháme několik hodin chladit. Před podáváním doplníme vychlazenou perlivou vodou.
CITRUSOVÝ LEDOVÝ ČAJ
Budete potřebovat:
6 sáčků černého čaje
1,2 l vody
300 ml pomerančové šťávy nebo džusu
šťáva z 1 citrónu
máta
cukr
Postup:
1. Čaj zalijeme uvedeným množstvím vroucí vody.
2. Podle chuti přidáme cukr, mátu a necháme vyluhovat.
3. Po několika minutách slijeme a čaj necháme vychladit.
4. Přidáme citrónovou a pomerančovou šťávu, plátky pomeranče a před podáváním led.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.