Lahodné letní drinky s alkoholem i bez

Teplé počasí si přímo říká o nějaké tekuté osvěžení. Naše redaktorka Zuzka Plíšková připravila recepty na jeden nápoj s alkoholem a na druhý, který můžete směle nabídnout i dětem.

BROSKVOVÁ SANGRIA

Budete potřebovat:

1 láhev růžového vína
200 ml vodky
150 ml broskvového nektaru
šťáva z 1/2 citrónu
cukr dle chuti
500 ml perlivé vody (sifonu)
maliny
broskve

Postup:

1. Do velkého džbánu (nebo jiné vhodné nádoby) nalijeme víno, vodku, broskvový nektar a citrónovou šťávu.

2. Přidáme cukr a mícháme, dokud se nerozpustí.

3. Přimícháme nakrájené broskve a maliny.

4. Necháme několik hodin chladit. Před podáváním doplníme vychlazenou perlivou vodou.

CITRUSOVÝ LEDOVÝ ČAJ

Budete potřebovat:

6 sáčků černého čaje
1,2 l vody
300 ml pomerančové šťávy nebo džusu
šťáva z 1 citrónu
máta
cukr

Postup:

1. Čaj zalijeme uvedeným množstvím vroucí vody.

2. Podle chuti přidáme cukr, mátu a necháme vyluhovat.

3. Po několika minutách slijeme a čaj necháme vychladit.

4. Přidáme citrónovou a pomerančovou šťávu, plátky pomeranče a před podáváním led.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.