Pivní bramborová polévka
Recept od Bohuslavy Kvetanové z Brna. Polévku poprvé jedla na návštěvě s lehkou nedůvěrou. Když ale ochutnala, hned si řekla o recept.
Budete potřebovat:
5 středně velkých brambor
kmín
250 ml světlého piva
1,5 litru vody
200 g brynzy
2 lžíce hrubé mouky
1 lžíce másla
1 vejce
sůl, pepř
čerstvé bylinky na ozdobu
(můžeme přidat dle chuti česnek)
2 krajíce chleba nakrájené na kostičky a osmažené na sádle
POŠLETE SVŮJ RECEPT
Máte i vy nějaký recept, o který byste se rádi podělili? Staňte se součástí Apetýtu a pošlete nám ho! Recepty můžete posílat na mail apetyt@rozhlas.cz nebo poštou na Český rozhlas Brno - APETÝT, Beethovenova 4, 657 42, Brno. Budeme rádi, když k mailu nebo do dopisu přidáte fotografii uvařeného nebo upečeného jídla.
Postup:
1. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme do vody, do které přidáme kmín a sůl.
2. Vaříme asi 15 minut.
3. Mezitím si připravíme těstíčko z mouky, vajíčka a rozpuštěného másla.
4. K uvařeným bramborám přidáme pivo a brynzu.
5. Těstíčko po lžičkách zavaříme do polévky a necháme na mírném plameni vařit asi 10 minut.
6. Ozdobíme čerstvými bylinkami a podáváme s kostičkami smaženého chleba.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.