Sarma z Jiřic u Miroslavi
Recept od Miroslavy Husákové, jejíž rodiče i prarodiče se do Jiřic dostali po druhé světové válce z bývalé Jugoslávie.
Recept zazněl v pátek 4. dubna.
Suroviny:
500g mletého vepřového masa, 1 vejce, 250 g syrové rýže, 1 lžíce oleje (pokud je maso tučnější, nemusí být), 2 až 3 rozetřené stroužky česneku, 1 cibule, sůl, pepř, mletá červená paprika a listy z hlávkového zelí
Postup:
Hlávku zelí omyjeme, nožem vykrojíme košťál a oddělíme jednotlivé listy, které vložíme do vroucí vody se solí. Povaříme je asi 5 minut a necháme krátce stát v hrnci.
Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na oleji dosklovata. Vložíme ji do mísy k mletému masu, ochutíme pepřem, paprikou, solí a směs dobře promícháme s propláchnutou rýží, rozetřeným česnekem a vejcem.
Do zelných listů vložíme porci (asi dlaň) masné směsi a dobře zabalíme a utěsníme. Závitky naskládáme natěsno do hrnce, zalijeme rajským protlakem a vodou a vaříme přibližně 40 minut.
Podáváme s chlebem nebo bílým pečivem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.