Turecké koláče

Netradičně tvarované jemné koláče z kynutého těsta určitě okouzlí všechny milovníky sladkého. Peče je Líba Petrášová z Moravské Nové Vsi.

Budete potřebovat:

těsto:
500 g hladké mouky
300 ml mléka
20 g kvasnic
lžíce cukru
špetka soli
1 vejce
70 g másla

náplň:
120 g změklého másla
100 g mletého cukru
2 lžičky mleté skořice
100 g mletých ořechů do náplně + 100 g na posypání

Postup:

1. Z vlažného mléka, cukru a kvasnic si připravíme kvásek.

2. Jakmile vzkypí, přidáme jej k ostatním surovinám a v míse nebo v robotu vypracujeme vláčné těsto.

3. Na teplém místě jej necháme kynout asi hodinu pod utěrkou.

4. Mezitím si v misce z uvedených surovin připravíme náplň.

5. Vykynuté těsto si rozdělíme na dvě části, rozválíme na půl centimetru tlustý plát, potřeme náplní a posypeme mletými ořechy.

6. Svineme do rolády, nakrájíme na trojúhelníky a každý trojúhelník vařečkou stlačíme v polovině.

7. Dáme na plech, kde je ještě necháme kynout asi 15 minut a potřeme rozšlehaným vejcem.

8. Pečeme v předehřáté troubě na 180 -200°C dozlatova.

9. Na talíři ještě lehce pocukrujeme.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.