Turecké koláče
Netradičně tvarované jemné koláče z kynutého těsta určitě okouzlí všechny milovníky sladkého. Peče je Líba Petrášová z Moravské Nové Vsi.
Budete potřebovat:
těsto:
500 g hladké mouky
300 ml mléka
20 g kvasnic
lžíce cukru
špetka soli
1 vejce
70 g másla
náplň:
120 g změklého másla
100 g mletého cukru
2 lžičky mleté skořice
100 g mletých ořechů do náplně + 100 g na posypání
Postup:
1. Z vlažného mléka, cukru a kvasnic si připravíme kvásek.
2. Jakmile vzkypí, přidáme jej k ostatním surovinám a v míse nebo v robotu vypracujeme vláčné těsto.
3. Na teplém místě jej necháme kynout asi hodinu pod utěrkou.
4. Mezitím si v misce z uvedených surovin připravíme náplň.
5. Vykynuté těsto si rozdělíme na dvě části, rozválíme na půl centimetru tlustý plát, potřeme náplní a posypeme mletými ořechy.
6. Svineme do rolády, nakrájíme na trojúhelníky a každý trojúhelník vařečkou stlačíme v polovině.
7. Dáme na plech, kde je ještě necháme kynout asi 15 minut a potřeme rozšlehaným vejcem.
8. Pečeme v předehřáté troubě na 180 -200°C dozlatova.
9. Na talíři ještě lehce pocukrujeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.