Vínové trubičky
Další z receptů od Ludmily Brousilové ze Střelné. Tyhle trubičky určitě zkuste upéct na nějakou rodinnou oslavu, úspěch vás nemine!
Budete potřebovat:
300 g hladké mouky
230 g tuku
1 a ½ lžíce mletého cukru
2 žloutky
3 lžíce bílého vína
ořechy
vejce na potření
Postup:
1. Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme přes noc odpočinout.
2. Tvoříme trubičky tak, že rozválíme těsto a rozřežeme ho na proužky, které namotáváme na středně velké trubičky.
3. Ty potíráme vejcem a sypeme ořechy a upečeme.
4. Plníme krémem dle libosti, nejlépe ovocným, do kterého můžeme přidat malinovou marmeládu a trochu griotky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.