Ďáblovu bibli vystavují na Velehradě

Velehrad na Uherskohradišťsku vystavuje Ďáblovu bibli, největší rukopisnou knihu na světě.

Říká se jí Ďáblova bible, a to podle půlmetrového obrázku ďábla zhruba uprostřed knihy. Codex gigas v překladu Obrovská kniha, je největší rukopisnou knihou na světě.

Na výšku má skoro metr, široká je přes půl metru. Pravděpodobně ji ve třináctém století napsali v benediktinském klášteře v Podlažicích u Chrudimi.

Jiří Fogl vyrobil repliku Ďáblovy bible před deseti lety

Originál si na konci třicetileté války odvezli Švédové a stále ho vlastní. Kopii Ďáblovy bible vyrobil před deseti lety knihař Jiří Fogl a právě tu vystavují do konce května ve Velehradě na Uherskohradišťsku.

„Ďábel je zajímavý tím, že je prakticky namalovaný v Bibli a to se nikdy nedělalo. Tahle kniha s kresbou ďábla přežila i inkvizici, nikdo ji nezničil ani nevytrhnul stránku,“ vysvětluje knihař, který kopii 78 kilogramů vážící knihy vyráběl 500 hodin.

Půlmetrový ďábel přežil i inkvizici

Originální dílo je sepsané na pergamenu. Jiří Fogl sice použil papír, ale gramáž stránek dodržel. Celé dílo považuje za svůj knihařský Everest.

„Představoval jsem si, že kniha bude uložená někde v depozitu, ale to se nakonec nestalo. Putuje po vlastech českých a půjčuje se zdarma. A ne každý se k ní chová tak, jak by si ta kniha zasloužila. Už jsme do ní museli udělat několik zásahů,“ konstatuje Fogl.

Zajímavé je samotné vystavení knihy nesoucí označení Ďáblova bible, na Velehradě. „Toto spojení jsme samozřejmě řešili. Uvědomujeme si, že je s ní spojena legenda spojující roli ďábla s životem konkrétního mnicha. Ale samotný obsah s ďáblem nemá nic společného. Má různé části: je tam část kronikářského, duchovního i poznávacího charakteru,“ popisuje koordinátor kulturního dění na Velehradě Petr Slinták.

autor: pes
Spustit audio