Nemocných s astmatem přibývá, vyléčit je nelze

Tento týden jsme si připomněli Světový den astmatu. Nemoci, která trápí čím dál více lidí.

Dušnost, tíživý pocit na hrudníku a dráždivý kašel. Takové příznaky celosvětově trápí čím dál více lidí. Řeč je o astmatu. Někteří lékaři o něm mluví jako o další civilizační nemoci. Astma se navíc nedá úplně vyléčit.

Astmatem u nás trpí asi deset procent dětí a pět procent dospělých. Většinou se astma poprvé projeví v raném dětství, méně často v dospělosti. Astma je vlastně stálý zánět dýchacích cest.

Průdušky a průdušnice astmatika jsou citlivé na určitý podnět, který vyvolává potíže. Dýchací cesty otečou, křečovitě se stáhnou a tím se zúží prostor pro průchod vzduchu do plic. Astmatici mají potíže zejména při výdechu, můžou sípat a lapat po dechu. Astma je tak ve většině případů projevem poruchy imunitního systému.

Spouštěčů záchvatu je mnoho. Záchvat astmatického kašle může totiž vyvolat i smích nebo pláč. Nejčastěji ale mívají astmatici problémy po tělesné námaze nebo při alergické reakci.

Velkou roli taky hraje dědičnost. Astma se řadí k takzvaným psychosomatickým onemocněním. To znamená, že problémy s dýcháním si můžeme přivodit i sami - například stresem.

Astma se sice nedá vyléčit, ale nepříjemný kašel a lapání po dechu se dá díky lékům výrazně utlumit, někdy při dodržování léčby tyto projevy úplně zmizí.

„Léčba se skládá z úlevové medikace a z medikace preventivní. Úlevová medikace se používá nárazově. Jsou to látky, které roztahují průdušky. U většiny dochází při dodržování léčebných opatření k výraznému zmírnění potíží,“ říká lékař Roman Hakl z Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

Lidé, kteří mají v rodině astmatika a hrozí jim, že také onemocní, by podle lékařů rozhodně neměli kouřit.

Je dobré pravidelně uklízet, měnit lůžkoviny a utírat prach. V pylové sezóně by se lidé neměli příliš dlouho zdržovat v přírodě. Zkrátka se vyhnout alergenům, jak jen to jde.

Důležitým faktorem je i duševním pohoda, doporučuje se i pobyt u moře. Podle některých lékařů má blahodárné účinky na plíce astmatiků. Stejný efekt by měl mít i pobyt na horách.

autor: mav
Spustit audio