Chladné jaro bylo pro čápy těžké, některá hnízda opustili

Mladí čápi na Vsetínsku v úterý dostávali evidenční kroužky. Náš reportér se vypravil přímo k jednomu z hnízd.

Ochránci přírody v úterý začali kroužkovat mladé čápy na Vsetínsku. Vysokozdvižnou plošinou se musí dostat k hnízdům, která jsou mnohdy až několik desítek metrů nad zemí. Letos zkontrolují asi dvacet hnízd. Jako jedno z prvních přišlo na řadu hnízdo v průmyslové zóně u Vsetína.

Hustý provoz v okolí hnízda čápům vůbec nevadí, hnízdo tu mají spoustu let.

Ornitolog Miroslav Dvorský před výstupem k hnízdu.

„Čáp je takzvaný synantropní druh, který je svým hnízděním vázaný na lidská sídla. Hnízda si staví na komínech, na střechách, sloupech elektrického vedení, jakýkoliv ruch i pod tím hnízdem, mu nevadí,“ vysvětluje ornitolog Miroslav Dvorský.

Mláďata už jsou velká a zdravá.

V hnízdě, které je asi deset metrů nad zemí, nachází dvě vzrostlá mláďata, jedno z nich výhrůžně klape zobákem. Obě mláďata dostávají ocelový kroužek, z procedury ale nejsou vůbec nadšená.

Připevněný kroužek na noze čápa.

„Okraje ocelového kroužku je zapotřebí utáhnout až úplně k sobě. Čápi si často do hnízda tahají různé provázky, například ze sisálu. Mohlo b se stát, že se jim ten provázek provleče do kroužku a oni by pak nemohli odstartovat z hnízda,“ popisuje ornitolog.

Kroužkované mládě vrací ekolog do hnízda.

Při práci se natahuje přes několikametrovou propast, mláďata si opatrně přitahuje pomocí plastových hrábí. Začátek letošního roku nebyl pro čápy nijak příjemný – po dlouhé zimě nastalo studené jaro.

„Teprve začínám s kroužkováním a objížděním všech hnízd, ale už teď vím, že na některých místech čápi byli z jara a už nejsou. To znamená, že zřejmě snůšky opustili, protože za deště i zimy tam seděli. Ale bylo velké chladno a mnoho párů to nevydrželo. Seděli třeba na Bystřičce před Vsetínem, ale to hnízdo opustili,“ konstatuje Dvorský, který navštěvuje přes dvacet hnízd.

Kroužkování čápů je ale jen zlomek práce ochránců přírody. Už přes třicet let se snaží na východní Moravě hnízda čápů udržovat, případně je stěhovat na místa, kde lidem nepřekážejí nebo přímo neohrožují provoz jejich domácností.

autor: rv
Spustit audio