Co leží pod mikulovským náměstím zjišťuje speciální radar

V Mikulově začal radarový průzkum podzemí pod náměstím. Geologové zjišťují, kudy vlastně vede hlavní odpadní stoka a jestli pod povrchem nejsou neznámá sklepení.

Co je pod povrchem náměstí v Mikulově, začali zkoumat odborníci pomocí speciálního georadaru. Monitoring platí břeclavská vodárenská společnost. Chce zjistit, kudy přesně vede kanalizace pod náměstím a jestli tam nejsou zatím neznámá sklepení.

Kanalizace i další sítě pod náměstím jsou totiž v havarijním stavu. Akciová společnost Vodovody a kanalizace Břeclav výhledově plánuje opravu. Nejprve ale potřebuje zjistit, kudy přesně odpadní voda pod náměstím teče. Ví se totiž, že někde se jí část ztrácí, ale není jasné kde. To je potenciální riziko do budoucna.

Vedení mikulovské radnice navíc chce v následujících letech náměstí zrekonstruovat a předláždit, což bez detailního průzkumu podzemí nejde.

Průzkum může teoreticky přinést i nové poznatky o historii města. Můžou se objevit zatím neznámá sklepení nebo třeba jeskyňky ve vápencovém podloží. A je možné, že radarový obraz ukáže i nějaké objekty, které by po rozkopání náměstí rádi prozkoumali archeologové.

Geologové si na průzkum přivezli takzvaný georadar, který dokáže zobrazit podzemí zhruba do hloubky deset až patnáct metrů. Radar postupuje náměstím metr po metru a vytváří zobrazení příčných řezů. Toto zařízení se běžně využívá právě při rekonstrukcích podzemních potrubí.

Průzkum potrvá několik měsíců, ale nijak neomezí provoz na náměstí ani v okolních domech.

autor: gaj
Spustit audio