Na Zelném trhu ubude aut, změní se i budova tržnice – podívejte se jak!

7. květen 2015

Proměna Zelného trhu v Brně z obřího parkoviště zpět v romantické náměstí vrcholí. Už příští týden se otevře po více než roční opravě a v červnu se na něj vrátí prodejci ovoce a zeleniny.

Architekti vymezili plochy pro stánky se sezónní zeleninou a dalším zbožím, na náměstí se objevily nové lavičky, stromy a lidé tam brzy uvidí také fontány a pítka, které doplní slavnou kašnu Parnas. V centrální části náměstí dělníci znovu položili původní dlažbu, která je zřejmě víc než sto let stará.

Celkem rekonstrukce náměstí stála 67 milionů korun, oproti původním plánům ji o něco prodražil náročný archeologický výzkum. Při tom odborníci odkryli třeba zbytky brněnského pranýře.

Co se změní, bude parkování. Na náměstí bude nově k dispozici pouze jedenapadesát míst, výrazně méně než dříve. Auta by také neměla vjíždět na celou plochu Zelného trhu jako dřív.

Rekonstrukce Zelného trhu

Trhovci zůstanou i na Moravském náměstí

Na Zelný trh se však nevrátí všichni trhovci, kteří po dobu rok trvajících oprav našli zázemí na Moravském náměstí. Některým z nich se na této ploše zalíbilo a příznivé ohlasy mají také od nakupujících. Třeba podle Jiřího Hudlíka, který tam nabízí zeleninu, si na nové místo lidé už zvykli chodit a míří tam i ti, kteří na Zelný trh nechodili.

Radnice městské části Brno-střed proto do budoucna počítá se sto šesti prodejními místy na opraveném Zelném trhu, ale dalších čtyřicet stánků zůstane na Moravském náměstí.

Rekonstrukce Zelného trhu

Proměna čeká také budovu tržnice

S rekonstrukcí náměstí však práce na Zelném trhu neskončí. Dělníci se vrhnou na budovu tržnice, známého domu s betonovým skeletem u ústí Starobrněnské ulice. Jeho novou podobu právě navrhuje architekt Michal Palaščák – a čtenáři webových stránek Českého rozhlasu si mohou výsledky jeho práce prohlédnout.

Radnice Brna-středu včera oznámila, že kompletní rekonstrukce stavby ze začátku padesátých let minulého století začne ještě letos. Budova se díky obnovenému vstupu ze Starobrněnské a nové pasáži propojující Zelný trh s nádvořím Staré radnice stane průchozím domem. Ve dvou patrech mají být obchodní prostory například pro prodej chlazeného zboží v letních měsících – a na upravené střeše terasa v kombinaci se střešní zahradou. Náklady na přestavbu podle radních nepřesáhnou čtyřicet milionů korun. Hotovy by měly být v létě 2016.

Zajímavé je, že dům byl po válce jako tržnice i postaven. Nebyl však zcela dokončen, například již objednaná a zčásti zaplacená sochařská výzdoba se na něj nikdy nedostala. Na sochách se podíleli Sylva Lacinová, Vincenc Makovský, Ladislav Martínek a Karel Zouhar. Měly ztvárňovat profese spojené s tržištěm, například zemědělce či pekaře – dvě ze soch nyní stojí před restaurací v Chudčicích na Brněnsku.

Podívejte se, jak vypadal Zelný trh před tím.

autor: jel
Spustit audio