Noc divadel otevře zákulisí stovky divadelních budov

19. listopad 2016

Máte rádi divadlo? A byli jste už někdy v zákulisí? Právě takovou možnost nabízí Noc divadel.

Akce se letos zúčastní přes sto moravských a českých divadel a kulturních zařízení. A to nejen profesionálních. Program si na sobotní noc připravili například i ochotníci z Boleradic na Břeclavsku. Do čtvrtého ročníku Noci divadel se z jihomoravského a zlínského kraje zapojí 18 divadel. To je nejvíc za celé čtyři roky.

Většina divadel se zájemcům otevře až večer, tedy po skončení představení, a zůstanou otevřená až do půlnoci. Některá z nich ale chystají i speciální odpolední program.

Například brněnské Divadlo Radost připravuje pro malé návštěvníky Kouzelnou stezku celým divadlem. Během ní budou mít děti za úkol spočítat loutky. Nejlepší počtář pak dostane od divadla věcnou cenu.

Jinak divadla vesměs připravují prohlídky zákulisí. Návštěvník Noci divadel se tak podívá do míst, kam se jako běžný divák nedostane. V Městském divadle ve Zlíně chystají zcela speciální prohlídku. Bude se totiž konat potmě.

Ve Slováckém divadle zase chystají pyžamovou párty. Její součástí bude hraní společenských her nebo čtení povídek. Brněnská divadla pak například nabízí i nejrůznější dílny nebo taneční workshopy. V Divadle Reduta se kromě prohlídek zákulisí uskuteční i přehlídka amatérských divadelních souborů.

Na prohlídky se ale nedostanou všichni zájemci. Z bezpečnostních důvodů si zájemci musí prohlídku zákulisí rezervovat předem. Už od pátku jsou už zaplněné všechny časy na prohlídek v Městském divadle Brno a v Mahenově divadle.

Stejně jako v minulých ročnících i letos bude součástí programu fotografická soutěž. Přihlásit se do ní může kdokoli, kdo navštíví některou z akcí letošní Noci divadel. Soutěží se ve čtyřech kategoriích. Nejlepší snímky se pak stanou součástí putovní výstavy, která mapuje všechny dosavadní ročníky Noci divadel.

autor: Iveta Novotná
Spustit audio