Vánoční strom dnes putoval z Bílovic do Brna, večer už bude stát na náměstí Svobody

15. listopad 2016

Vánoční strom pro brněnské náměstí Svobody dnes převzal primátor města Brna od bílovického starosty.

V Bílovicích nad Svitavou v pondělí odpoledne převzali zástupci města Brna strom, který o adventu ozdobí náměstí Svobody.

Podle tradice založené novinářem Rudolfem Těsnohlídkem pochází z polesí, kde před téměř sto lety našel opuštěné batole a založil tak tradici vánočních dobročinných sbírek.

Strom převzal před bílovickou Myslivnou lišky Bystroušky primátor Petr Vokřál od bílovického starosty Miroslava Boháčka. Předal mu za něj dva malé stromky, které se do polesí vrátí.

Předávání brněnského vánočního stromu v Bílovicích nad Svitavou

„Takovéto oficiální rozloučení se stromem proběhlo poprvé před dvaadevadesáti lety a v podstatě se na něm nic nezměnilo. Vystupují na něm děti z bílovické školy a děti z dětského domova Dagmar,“ uvedla koordinátorka přesunu vánočního stromu Ivana Holásková z Českého červeného kříže.

Letošní vánoční strom je patnáct a půl metru vysoká jedle obrovská. Oproti jiným rokům ji nevybírali lidé v anketě, ale odborně ji zhodnotili lesníci, strom prošel také zátěžovým testem.

Minulý rok totiž v době Vánoc potrápil několik měst silný vítr a organizátoři tak chtěli vybrat strom stabilní a pro návštěvníky trhů bezpečný.

Předávání brněnského vánočního stromu v Bílovicích nad Svitavou

Podle zkoumání letokruhů odhadují dendrologové, že jedle rostla v lesích Školního lesního podniku Křtiny třicet let.

Výzdobu chtějí letos organizátoři ladit do bílé barvy, stejně jako celé náměstí Svobody, kam večer strom po předání organizátoři převezou. Na svém místě by měl být vztyčen a upevněn přibližně kolem osmé hodiny večer.

autoři: Tereza Kadrnožková , ska
Spustit audio