Sbírky slavkovského zámku se rozrůstají o zajímavé poklady. Podívejte se!

Možná i vy máte doma staré věci, které váháte vyhodit, protože si říkáte, že by mohly mít nějakou historickou hodnotu. Stovky takových předmětů loni darovali lidé ze Slavkova u Brna a okolí tamnímu zámku. A často to byly skutečně vzácné předměty.

Zámek ve Slavkově u Brna loni dostal nejvíce darů za posledních patnáct let. Sbírkový fond se rozrostl o 650 jednotlivých předmětů a přes padesát souborů. Nejpočetnějším z nich je soubor učebních pomůcek ze zrušené školy v Nových Hvězdlicích.

Mezi dary jsou i fotografie a obrazy, oděvy, užitkové předměty nebo hračky. Asi nejkurióznějším předmětem je porcelánový nočník z 19. století. Jeho původní majitelka - služka na zámku - ho dostala jako svatební dar přímo od hrabat Kouniců. A takových vzácností má teď slavkovský zámek celou řadu.

Vladimíra Zichová připravila ukázku toho, co lidé darovali minulý rok slavkovskému zámku.

„Dostali jsme jeden z největších darů za posledních 15 let. Jednalo se o soubor učebních pomůcek ze zrušené školy v Nových Hvězdlicích. Obsahuje geometrické modely. Máme tady třeba molekulární stavebnici, která se využívala v chemii. Je v několika patrech,“ popisuje předměty.

Novinky ve sbírkách slavkovského zámku: školní pomůcky

Jedním z nejvzácnějších exponátů, které přibyly do sbírky je ten porcelánový nočník, který dostala služka na zámku přímo od hrabat Kouniců.

„Ten nočník se dědil v rodině a v loňském roce, kdy se dostal přes několik rukou ke kamarádce maminky původní vlastnice, se dostal k nám na zámek. Ta cesta byla opravdu složitá,“ komentuje Zichová.

Novinky ve sbírkách slavkovského zámku: porcelánový nočník

Další porcelán je jak pro panenky. Jde o hračku pro panenky ze 60. let 20. století. „Ještě je v původní krabici. Tady máme dva druhy. Jednak růžičkový, jednak jiné zobrazení květin. Jde o úplnou sadu, takže se jednalo o poměrně luxusní záležitost i ve své době,“ dodává.

Novinky ve sbírkách slavkovského zámku: nádobí pro panenky

Do sbírky ale přibyla také sukně z horňáckého kroje, která je součástí kroje z Velké nad Veličkou.

„Sukně, jejíž žluté barvy bylo docíleno barvením šafránem, tedy poměrně vzácné barvivo. Navíc je speciálně navrapovaná. V této sukni se nesmělo ani sedat, aby se nepomačkala,“ upřesňuje Vladimíra Zichová.

Novinky ve sbírkách slavkovského zámku: sukně horňáckého kroje z Velké nad Veličkou

Martin Rája sbírkový fond spravuje. Předměty ale nepřibývají pouze od dárců. Někdy je jejich cesta na zámek poměrně kuriózní.

„Volala nám Policie České republiky, že ve sběrných surovinách jsou staré vývěsní štíty s období Rakouska - Uherska a cedule označující začátek města Slavkova a měli podezření, jestli to nepochází z nějaké krádeže. Ukázalo se, že ne a my jsme o to pochopitelně měli velký zájem,“ konstatuje Martin Rája.

Vítané jsou ale také přírůstky z úplných pozůstalostí. „Získat ještě neprotříděné věci to je pro nás úplně nejlepší. Ale když projdete takovou půdu, vypadáte jak mouřenín. Ale ve většině případů to stojí za to,“ říká s úsměvem Vladimíra Zichová.

Některé z předmětů jsou vystavěné ve stálé expozici, ty další budou součástí aktuálních výstav.

autor: gaj
Spustit audio