Úrodu na jihu Moravy ohrožuje extrémní jarní sucho

Sucho (ilustarční foto) - Foto: Pavel Pavlas

Sucho (ilustarční foto)Foto: Pavel Pavlas

Region patří v rámci republiky k sušším a období bez deště jsou tu velmi častá. Letos je ale vláhy rekordně málo a sucho jihomoravské zemědělce momentálně velmi trápí.

Zaseté plodiny v posledních týdnech kvůli nedostatku vláhy špatně vzcházejí nebo rovnou zasychají a případné nové setí zvedá náklady farmářů. Ohroženy jsou nejen polní plodiny, ale dokonce i vinná réva. 

 

Současné sucho ohrožuje už i jihomoravské vinice, bojí se předseda jihomoravské agrární komory Václav Hlaváček

Vložit na svůj web

„Hrozí nižší výnosy,“ upozornil předseda jihomoravské agrární komory Václav Hlaváček. Suchému jaru totiž navíc předcházela zima, během které na jihu Moravy napadlo relativně málo sněhu. 

Ze sucha jsou nešťastní i zemědělci na Znojemsku. „Nezaprší-li, ozimy současný kritický nedostatek vláhy přežijí,“ tvrdí tamní zemědělský odborník Ivan Veselý. 

„Od začátku roku tady byly nějaké srážky,“ rekapituluje Veselý, „s výjimkou několika lokalit ale napršelo od tří do pěti milimetrů, což je strašně málo.“ 

Podle předpovědí meteorologů by mohlo na jihu Moravy zapršet koncem tohoto týdne, srážky ale zřejmě nebudou příliš vydatné. 

Pořad: Radionoviny  |  Stanice: Brno
Čas vysílání: pondělí-pátek 17:00  |  Délka pořadu: 10 minut  
 

Nové články v rubrice

Jihomoravský kraj
  křižovatka ulic Antonína Slavíka a Helfertova, Brno-sever, Brno, uzavřeno, práce na silnici, Od 12.02.2016 00:56 Do 30.03.2016 23:59, havarie plynu
  ulice Srbská, Brno-Královo Pole, Brno, práce na inženýrských sítích, zúžená vozovka na jeden jízdní pruh, Od 09.02.2016 07:00 Do 18.03.2016 23:59, Částečná uzavírka komunikace Srbská u č.o. 53b z důvodu ...
  ulice Vlhká, Brno-střed, Brno, uzavřeno, stavební práce, Od 05.02.2016 00:00 Do 30.04.2016 23:59, Úplná uzavírka v oblasti železničního mostu v ul. Vlhká, Vydal: ÚMČ Brno Střed

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2016 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace