Ústřední hřbitov v Brně hlídají kamery i policisté, krádeží ale neubývá

2. listopad 2012

Krádeží na brněnských hřbitovech přibývá. Během roku se z hrobů ztrácí zejména kovové předměty, teď v období dušiček se zloději zaměřují spíše na věnce, svíčky a květiny, které pak znovu prodávají.

Většina návštěvníků Ústředního hřbitova v Brně se s krádežemi už setkala. „Já mám dvě tetičky u brány, hned na rožku, tam když dám kytku, tak druhý den je pryč,“ popisuje jedna z návštěvnic hřbitova. „Taky už mě okradli. S tím nic nenaděláme,“ přidává se další žena.

Podobné zkušenosti mají i další nájemci hrobů na brněnských pohřebištích. Krádeží na hřbitovech během roku přibylo, nejkritičtější jsou ale dny kolem Dušiček. Na hřbitov totiž chodí mnohonásobně více lidí.

Zloději kradou výzdobu hrobů i kabelky

Jejich nepozornosti pak často zloději využívají. „Letos jsme zaznamenali enormní nárůst krádeží zejména barevných kovů. Teď v období Dušiček se zloději zaměřují na výzdobu hrobů, kterou pak znovu prodávají,“ popisuje ředitel Správy hřbitovů města Brna Marek Šamšula.

Lidé také často přicházejí o osobní věci. „Lidé si odloží tašku, kabelku nebo kabát a jdou například pro vodu či vyhodit smetí. Toho pak zloději využívají,“ podotýká Šamšula s tím, že návštěvníci musejí být v těchto dnech obzvlášť opatrní.

Podle Marka Šamšuly nemá hřbitovní správa moc možností, jak tento problém řešit. Pomoci má v tomto rizikovém období alespoň zvýšený počet městských policistů a kamery, které už brněnský ústřední hřbitov monitorují. Do budoucna plánuje správa počet kamer zvýšit

autor: Vladimíra Dostálová
Spustit audio