V Újezdu volí obecní zastupitelstvo, kvůli tomu se zdrží sčítání

12. říjen 2012

První den voleb do zastupitelstva Jihomoravského kraje má v Újezdu u Černé Hory na Blanensku nebývale klidný průběh. Z 217 voličů přišli za první dvě hodiny po otevření volební místnosti jen tři.

Většina se jich chystá volit až zítra, kdy se v této obci konají komunální volby. Nechtějí totiž chodit k urnám dvakrát.

Komunální volby se v Újezdu konají proto, že odstoupil jeden zastupitel a nejsou žádní náhradníci. Pětičlenné zastupitelstvo tak přestalo být usnášeníschopné.

Většina místních voličů plánuje cestu k urnám až na zítřek. „Půjdu až zítra, aby to bylo zároveň s těmi obecními,“ řekla jedna z obyvatelek obce.

Předseda volební komise Josef Mašek přiznává, že komise první den ve volební místnosti sedí nejspíš zbytečně: „Ale zase můžeme být rádi, že to takhle sloučili. Kdyby byly ty naše volby zvlášť, bylo by to složitější.“

V Újezdu bude sečteno až kolem půlnoci

Komunální volby v Újezdu u Černé Hory způsobí malé zdržení při sčítání hlasů v krajských volbách. Zatímco na celé jižní Moravě začne sčítání v sobotu hned po 14. hodině, volební místnost v Újezdu se zavře až po 22. hodině.

„Vidím to tak, že budeme sčítat hlasy tak do půlnoci,“ podotkla Jarmila Stejskalová z volební komise.

Konečné výsledky krajských voleb na jižní Moravě se tak dozvíme až v sobotu pozdě v noci, až se v Újezdu podaří dopočítat všechny hlasy.

autor: gaj
Spustit audio