Zatopit v hvězdárně? Ani náhodou, děsí se vedoucí

13. listopad 2016

V Kroměříži opravili hvězdárnu, umožní i přednášky pro veřejnost spojené s pozorováním oblohy.

Kroměřížská hvězdárna je opravená. Desítky let chátrala. Z bezpečnostních důvodů nebylo možné pořádat pro veřejnost přednášky spojené s pozorováním oblohy. Ta doba je naštěstí pryč, modře zářící hvězdárna potřebné zázemí už nabízí. Rekonstrukce přišla na stovky tisíc korun.

„Chtěli jsme, aby měla modrou barvu, připadá nám velmi vhodná k tématice a samotné astronomii. Dřív bývala šedá,“ konstatuje vedoucí hvězdárny Jakub Koukal.

Vedoucí hvězdárny Jakub Koukal

Patrová hvězdárna začala v části Kroměříže pojmenované Dolná zahrady vyrůstat v roce 1969 a slavnostní otevření se odehrálo o čtyři roky později. V poslední době ale chátrala.

„Je tu nové vstupní schodiště, které bylo v havarijním stavu. Veškerá oplechování, omítky uvnitř i venku. A co bylo zásadní, dřív nestačila kapacita terasy pro prezentování a pozorování pro veřejnost,“ vyjmenovává změny Koukal.

Rekonstrukce přišla na stovky tisíc korun

Malá hvězdárna s otevíratelnou kupolí má dva dalekohledy. Jeden z nich je ještě původní a určitě bude sloužit dál. „Ale doba a technika jde stále kupředu. Dnes jsou úplně jiné možnost, existují dalekohledy s možností navádění, které jsou výrazně uživatelsky příjemnější pro nás jako prezentující i pro návštěvníky,“ dodává Koukal.

Kdo by měl o návštěvu hvězdárny zájem, musí se připravit na to, že uvnitř není o moc tepleji než venku. „Pokud bychom v kupoli zatopili a otevřeli štěrbinu, konvekce teplého vzduchu z vytápění by znehodnotila veškeré pozorování,“ vysvětluje šéf hvězdárny.

autor: pes
Spustit audio