Vsetín zůstává bez starosty, zastupitelů se sešlo málo

Vsetín je bez starosty. Včera se nesešlo dost zastupitelů na volbu nového.

Ve Vsetíně se včera nepodařilo zvolit nového starostu. Nesešlo se tam dost zastupitelů. Lidovec Jiří Čunek odstoupil v úterý z funkce starosty i zastupitele a zůstává senátorem a hejtmanem. Zastupitelstvo mělo pokračovat ve středu, ale skončilo patnáct minut po zahájení.

Přišlo totiž málo zastupitelů. Už po úterním jednání přišly první omluvenky. Část zastupitelů totiž netušila, že jednání bude pokračovat i na druhý den. Další omluvenky dorazily během středy.

Výsledkem bylo, že v zasedací místnosti sedělo patnáct minut po zahájení šest z dvaceti místních politiků. Zastupitelský sbor je teď navíc o jedno místo chudší, protože ho Jiří Čunek uvolnil svému nástupci Jiřímu Růžičkovi. Ten dosud byl mimo zastupitelstvo jako náhradník - a ani včera nemohl složit slib.

Termín dalšího jednání zatím radnice neohlásila. Nejvyšší političkou na radnici je teď první místostarostka Simona Hlaváčová z KDU-ČSL. I rada prošla rychlou turbulencí. Aby se vyvázala ze spolupráce s Koalicí pro otevřený Vsetín, v úterý radní rezignovali a nechali se opět zvolit. Koalici vyčítá, že námitkami pohřbila projekt rekonstrukce nádraží a okolí za miliardu korun.

O osudu dalšího starosty se mělo včera rozhodnout také v Hodoníně. Na programu zastupitelstva bylo odvolání Milana Lúčky z hnutí ANO.

Jednání dopadlo podobně jako ve Vsetíně. Jen s tím výsledkem, že starosta Lúčka zůstává ve funkci. Zastupitelé se totiž neshodli na programu jednání. To pak skončilo také chvíli po jeho začátku. Milana Lúčku chtěla část zastupitelstva odvolat mimo jiné kvůli tomu, že podle nich nezvládá svou funkci. To starosta odmítá jako zástupný problém.

autor: rv
Spustit audio