Osm dní před smrtí. Další střípky ze života amerického Beethovena

24. listopad 2016

„Příběh lásky je vítání a loučení…, dokud se znovu nesetkáme.“ Ve druhém a posledním dílu hendrixovské Čajovny jsme se vydali na mezikontinentální pouť s talentovaným kytaristou již v době jeho slávy.

Ve své domovině konečně získaný věhlas díky divokému koncertu na International Pop Festivalu v Monterey v létě 1967 rostl teď s každým dnem a The Jimi Hendrix Experience se stala kapelou z nejžádanějších.

Na přísných kanadských hranicích našli sice v hudebníkově batohu opiáty, ale žaloba byla stáhnuta pro silné podezření, že drogy byly nastrčeny. Jimiho pak čekalo milé překvapení ve městě Otawa – Joni Mitchell.

Stimulantům všeho druhu se Hendrix však vpravdě nevyhýbal, svědectví o tom vydal též Lemmy Kilmister, jenž se načas staral o Jimiho coby bedňák a kytarový technik zároveň.

Téměř každodenní koncertování Hendrixe vyčerpávalo a nedovolovalo mu trávit více času ve studiu. V pořadu uslyšíme jeho myšlenky, zachycené v rozhovoru pouhých osm dní před brzkou smrtí.

Jak a proč odešel v tak mladém věku – v sedmadvaceti letech – dodnes nikdo neobjasnil. Jeho písně však obstály v čase a možno říci, že inspirují dnes stejně jako před půl stoletím.

Zbytky kytary, kterou Jimi obětoval v Monterey, nechal sesbírat a nástroj z nich rekonstruovat Frank Zappa. Dnes na ni hraje jeho syn Dweezil.

Poslechněte si první díl pořadu:

 
autor: Michael Kyselka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.