Čápice Zuzka dala Hynkovi vale a už je za hranicemi. Hynek (to) teď táhne s Bárou

13. srpen 2014

Všichni tři čápi z Makova jsou už zase na cestě za svobodou. Do volné přírody v Africe. Sledujte jejich let každý den on-line.

Čápice Bára se rychle zotavila ze svého zranění a už je zase na cestě. U Borovan se potkala s čápem Hynkem, a tak letí teď spolu.

Hynek dlouho letěl dohromady s čápicí Zuzkou. Jak si ale všimla pozorovatelka Veronika z jižní Moravy, „dnes (7. 8. 2014) už se Hynek a Zuzka ve svých cestách rozdělili“.

Dlouhé Zuzčino ticho

Batůžek Zuzky pak nějaký čas přestal vysílat signál. Všichni fanoušci čápů z Makova se obávali, že ji potkal stejný osud jako Ondru v den spuštění projektu.

Za dva dny ale vedoucí záchranné stanice Libor Šejna šťastně hlásil: „Teď nám přišly souřadnice čápů. Zuzka byla včera v Rakousku, dneska je na Slovensku. Hynek s Bárou jsou stále u Borovan.“

Uletět 250 km za den

Znamená to tedy, že čápice Zuzka v úterý 8. srpna 2014 musela uletět vzdálenost cca 250 km. A že Bára šťastnou náhodou potkala Hynka. Asi si stále ještě není jistá, a tak letí dohromady. Poletávají v okolí Borovan.

Projekt Meteoru Čápi z Makova on-line sleduje prostřednictvím GPS vysílaček osudy čápů ze záchranné stanice Makov. Spuštění projektu v sobotu 2. srpna 2014 provázela smůla. Čáp Ondra bohužel zemřel. Zřejmě po srážce s elektrickým vedením.

V pondělí 4. srpna se do stanice vrátila čápice Bára. Důvodem byla pravděpodobně zraněná noha. Sama poznala, že by na dlouhý let nemusela mít dost sil. A tak se vrátila tam, kde je bezpečno. Nyní už opět letí směr Afrika. Stejně jako Hynek a Zuzka.

autor: rota
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.