Čápice Bára se zraněná vrátila do Makova. Hynek se Zuzkou letí do Afriky spolu. Sledujte je on-line

6. srpen 2014

Všude dobře doma nejlépe? Čápice Bára se z jižních Čech nečekaně vrátila do Makova. Návštěvníci webu záchranné stanice ale upozornili na její zranění.

Projekt Meteoru Čápi z Makova on-line sleduje osudy čápů ze záchranné stanice Makov na jejich cestě do Afriky a za svobodou do volné přírody. V sobotu 2. srpna 2014, v den spuštění projektu, bohužel Ondra, jeden ze čtveřice čápů, zemřel. Zřejmě po srážce s elektrickým vedením.

V pondělí 4. srpna se do hnízda v Makově vrátila nečekaně čápice Bára. Návštěvníci webu záchranné stanice v komentářích sami upozornili jejího vedoucího na její možné zranění.

„Pane Libore, mrkněte, prosím, okem znalce na Báru na hnízdě,“ napsala do webové návštěvní knihy paní Jana z Brna. „Zdá se mi, že odlehčuje nohu s kroužkem, našlapuje opatrně a pomáhá si křídly. Také se jí ta noha i ona chvěje, zdá se mi. Snad je v pořádku a je jenom unavená.“

Klikněte na video a podívejte se okem webkamery přímo do hnízda v Makově!

K upozornění se připojili i další fanoušci čápů. Libeor Šejna ze stanice Makov zranění potvrdil. „Snad nebude nic vážného. Ono se totiž téměř nic stejně nedá dělat. Dokud létá, chytit ji je velký problém. Spíš nemožné.“

Afrika volá

Na trase tak zatím zůstává dvojice čápů, Hynek a Zuzka. Letí spolu. Naposledy se jejich batůžky s vysílačkami přihlásily kousek od Strakonic.

Sledujte jejich osudy ve vysílání Meteoru každou sobotu od 8:05 na Dvojce, na facebooku nebo na speciálním webu projektu.

autor: rota
Spustit audio