Pluto nás překvapilo, říkají astronomové. Na jeho povrchu je ledové srdce a hory

20. červenec 2015

Poprvé v historii mají astronomové takříkajíc na dosah trpasličí planetu Pluto. Po devítileté cestě k ní minulý týden dorazila sonda New Horizons a začala posílat fotografie a další data. Nové objevy si užívají i Jana Tichá a Miloš Tichý, kteří působí na českobudějovické hvězdárně a observatoři na Kleti.

„Sonda se k Plutu přiblížila na dvanáct tisíc kilometrů, což se zdá jako daleko, ale ve vesmíru je to skutečně minimální vzdálenost. Ta mise začala už v roce 2006 a je úžasné, že technika to vydržela, přežila strastiplnou pouť v ledové sluneční soustavě, je schopná vše nafotit a ještě posílat informace,“ komentuje Miloš Tichý.

Podle Jany Tiché je skvělé hlavně to, že astronomové konečně detailně spatřili povrch Pluta. Dosud totiž bylo na všech snímcích jen jako malá tečka. „Navíc to, co jsme zatím viděli, je jen ochutnávka z toho, co sonda nasnímala. Signál z New Horizons letí na Zemi dlouho a sonda bude tu obrovskou spoustu dat posílat několik měsíců,“ dodává.

Kromě vzhledu Pluta astronomové odhalí například chemické složení. Už nyní se také lidé baví úsměvným detailem z povrchu trpasličí planety - na snímcích se ukázala poměrně velká světlá plocha, která má tvar srdce.

„Zřejmě to bude nějaká oblast poměrně hladkého ledu. Více se dozvíme, až sonda pošle další fotografie a výsledky měření, ale to srdce už povzbudilo spoustu vtipů i samotnou NASA. Objevilo se mnoho kreseb a animací, dokonce i návrhy triček, které tento motiv využívají,“ komentuje Jana Tichá.

Oba astronomové se shodují, že je Pluto rozhodně překvapilo. „Mysleli jsme, že má na povrchu pouze led a ono se ukázalo, že je tam i horstvo. To nikdo nečekal. Vypadá to, že právě ono srdce je oblastí bez pohoří, kde je také málo kráterů,“ vysvětluje Miloš Tichý.

Živé vysílání Českého rozhlasu České Budějovice z vrcholu Kleť. Astronom Miloš Tichý

Pluto bylo objeveno v roce 1930 a lidé pro něj tehdy mohli navrhovat jméno. Vyhrál návrh jedenáctileté školačky. Pluto je jméno římského boha podsvětí a první dvě písmena PL jsou zároveň iniciálami Percivala Lowella, který založil a financoval observatoř, jejíž astronomové Pluto objevili.

I když sonda New Horizons změřila, že je Pluto o trochu větší, než si astronomové mysleli, mezi planety se již řadit nemůže. „Pluto je menší než náš Měsíc a spousta dalších měsíců ve vesmíru. Když v roce 2006 Mezinárodní astronomická unie ustavila definici planety, Pluto ji nesplňovalo, což stále platí. Kdybychom Pluto uznali jako planetu, spadlo by do stejné kategorie asi osmdesát dalších objektů,“ doplňuje Jana Tichá.

Celý rozhovor s astronomy si poslechněte v záznamu vysílání v odkazu výše.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.