Zlatou šupinou hejtman ocenil primáře, cyklistu, dobrovolného hasiče i hokejový klub

29. říjen 2015

Pět osobností a jeden klub ocenil hejtman Jiří Zimola ve čtvrtek 29. října v Hluboké nad Vltavou. Zlatou šupinu uděloval opět u příležitosti výročí vzniku samostatného státu.

Za aktivity v oblasti zdravotnictví, kultury a osvěty získala cenu Ruth Hálová, za celoživotní přínos pro rozvoj cyklistiky Čestmír Kalaš, za sdružení Hrady na Malši Radek Kocanda, za rozvoj úrazové chirurgie Pavel Kopačka a za celoživotní práci pro dobrovolné hasiče Václav Žižka.

Zlatá šupina putovala také k hokejovému klubu ČEZ Motor, a to za záchranu hokeje v Českých Budějovicích. Kromě představitelů klubu ocenění přebíral i předseda fanklubu Pavel Vágner. Hejtman tak vyzdvihl i jihočeské fanoušky.

Václav Žižka
Od mládí se utvářel jeho vztah ke sboru dobrovolných hasičů. Aktivně se zapojoval do všech akcí, prošel různými funkcemi. V roce 2002 po zřízení krajských sdružení hasičů byl zvolen jeho starostou a tuto funkci vykonával do roku 2015. Má velký podíl na získávání finančních prostředků pro hasiče v Jihočeském kraji. Patří mezi uznávané osobnosti dobrovolných hasičů v rámci České republiky, ale i v zahraničí. Obdržel řadu ocenění, včetně nejvyššího hasičského vyznamenání Zasloužilý hasič.
Václav Žižka v Českém rozhlase: Díky hasičům mám stovky přátel, kteří by mi pomohli i o půlnoci, říká Václav Žižka

Pavel Kopačka
Primář oddělení úrazové chirurgie a vedoucí lékař traumacentra českobudějovické nemocnice. Již počátkem 90. let se podílel na rozšíření oddělení o plastickou chirurgii a za jeho vedení získalo také statut traumatologického centra pro celý kraj. Ze svého pobytu v syrském Damašku v letech 1985 a 1986, kde se jako expert podílel na ošetřování zraněných z Libanonu, si přivezl i bohaté znalosti válečné chirurgie. To využil mimo jiné při přípravě traumatologických plánů pro řešení hromadných neštěstí.

Pavel Kopačka

Ruth Hálová
Narodila se v Českém Krumlově v židovské rodině Adlerových, v roce 1939 jako třináctiletá odjela vlakem do Anglie díky záchranné akci Nicolase Wintona. Zde vystudovala elitní střední školu, kde jí její milovaná učitelka přivedla ke studiu biologie. Dva roky pracovala v londýnské nemocnici. Po návratu do Československa nastoupila na Přírodovědeckou fakultu Karlovy univerzity, poté působila v motolské nemocnici jako laborantka a později mikrobioložka. V důchodu začala přednášet studentům, zároveň se věnovala překladatelské činnosti a začala malovat.

Radek Kocanda
V roce 2002 se stal předsedou Společnosti pro hrad Pořešín a o dva roky později jednatelem sdružení Hrady na Malši. Cílem sdružení je především zachování a konzervace hradních zřícenin na řece Malši, revitalizace staré zemské cesty vedoucí z rakouského města Grein an der Donau do Českých Budějovic a organizace akcí zaměřených na handicapovanou mládež.
Radek Kocanda v Českém rozhlase: Zachránili ruiny hradů na Malši. Archeologové tu pak našli cennosti

Čestmír Kalaš
Cyklonadšenec, závodník, trenér a podnikatel. Kromě vlastního závodění trénoval skupinu táborských cyklistů, z nichž později vyrostla řada československých reprezentantů. Začal také s výrobou oblečení pro cyklisty a v současnosti patří mezi přední evropské výrobce. Stál v čele organizačních výborů Mistrovství světa v cyklokrosu v Táboře v letech 2001 a 2010 a řídil i přípravy světového šampionátu v roce 2015.

Čestmír Kalaš

ČEZ Motor České Budějovice
V Českých Budějovicích se hraje hokej od roku 1913. Vyrostla zde řada reprezentantů, olympijských medailistů, mistrů světa a také hráčů, kteří dobyli slávu v NHL. Historie klubu byla přetržena v roce 2013, kdy tehdejší majitel přesunul licenci na nejvyšší soutěž do jiného města. Na tradici místního hokeje ale okamžitě navázal tým znovuzaložený bývalými slavnými budějovickými hráči Romanem Turkem, Radkem Bělohlavem, Alešem Kotalíkem, Petrem Sailerem a Stanislavem Bednaříkem. Klub se vrátil k názvu Motor a hned po dvou letech obnovené existence se dostal až do baráže o extraligu. Hokej se těší také velké podpoře fanoušků, v uplynulé sezoně byla v Budějovicích třetí nejvyšší návštěvnost v Evropě z týmů druhých nejvyšších soutěží.

Držitelé Zlaté šupiny za rok 2015
Spustit audio