2023: Bude se v Podještědí těžit uran? Je to možné - jde o největší ložisko uranu v Evropě

6. listopad 2013

Uran v Podještědí se sice v nejbližších letech těžit nebude, ale obava, že se tak v budoucnu stane, v místních lidech zůstává. Zásoby uranu v oblasti Stráže pod Ralskem, Hamru a Kotle jsou totiž dostatečně velké, aby mohly zásobovat naše jaderné elektrárny po mnoho desetiletí. O těžbě by ale musela rozhodnout vláda.

„Já si myslím, že nejmíň o tom bude vážně uvažováno. Reálné je to obnovit do pěti, deseti let od rozhodnutí,“ garantuje připravenost na případnou těžbu uranu ředitel státního podniku Diamo Jiří Jež.

Proti budoucí těžbě uranu v uplynulých pěti letech protestovaly v Podještědí stovky lidí. Založili dokonce vlastní sdružení Naše Podještědí. Jeho spoluzakladatelem je současný náměstek hejtmana Josef Jadrný, zvolený za Změnu pro Liberecký kraj.

Opřeme se o právníky a budeme lobovat tak, jako lobují uraňáci,“ říkal na jedné z demonstrací. Na nich Josef Jadrný tvrdě bránil zásoby kvalitní pitné vody, kterou z Podještědí odebírá i Liberec a taky tamní přírodu, která dostala za totality kvůli chemické těžbě uranu pořádně zabrat a doteď se nevzpamatovala.

Symbolicky tehdy spolu s demonstranty boural těžní věže. Lidé tomu hlasitě tleskali. „Já tady mám chalupu a nerad bych, aby za ní byl důl. Fandím těm, kteří jednají za nás, jsou to asi odborníci, ale tu šanci mají asi malou,“ zapochybovala ale jedna z demonstrantek, podle které zřejmě žádné protesty nepomůžou v okamžiku, kdy vláda bude uran do jaderných elektráren potřebovat.

Jaderná elektrárna Temelín (ilustrační foto)

Ve Stráži je největší ložisko uranu v Evropě.“ připomíná ředitel Diama a pokračuje: „Co se týká geologických zásob, tak převyšují 120 tisíc tun. Spotřeba našich dvou jaderných elektráren je 700 až 800 tun uranu ročně. Z toho jednoduše vyplyne, že tady máme palivo dejme tomu na 70 až 100 let.“

Vášně od loňska v Podještědí ale trochu opadly po tom, co ministerstvo životního prostředí definitivně zamítlo australské firmě Urania Mining průzkum uranových ložisek v oblasti Ploužnice a Hradčan.

Zajímavé navíc je, že ne všichni lidé jsou proti těžbě. Tady je názor starostky Stráže pod Ralskem Very Reslové zvolené za ODS: „My jsme s uranem sžití, tady prostě celé rodiny pracují na státním podniku Diamo a co se týká budoucnosti a nějaké hrozby, o které se tady mluví, tak já předpokládám, že žijeme v 21. století a že už stát nebude těžit uran tak hrubě a neomaleně jako těžil a že dneska ta příroda už nebude tak zatížená. A tím to bude mít vliv na bezpečnost a zdraví lidí.“

Teď má Diamo v Podještědí zásadní úkol - čistí znečištěné podzemí od dřívější chemické těžby. Loni dalo do provozu neutralizační a dekontaminační stanici, která likviduje nežádoucí chemikálie - vlastně je to téměř celá Mendělejevova periodická tabulka prvků.

Diamo zároveň vrací vyčištěné prostory obcím, připomíná Jiří Jež: „V roce 2014 a 2015 bude likvidován areál bývalého dolu Hamr I - dohromady asi 15 hektarů, které budou vráceny Hamru na Jezeře a Stráži pod Ralskem.“

Spustit audio