Ženská příjmení. Přechylovat, nebo ne?

11. srpen 2014

Přechylování příjmení není v běžné komunikaci nařízeno žádným zákonem, vyhláškou nebo předpisem. Řídit bychom se měli ohledem na srozumitelnost a také tradicí.

Otázka:
Prosím o vysvětlení, zda je správné (v současné době přípustné), aby se příjmení manželky psalo v 1. pádu, bez přípony -ová. Např. pan Nytra, paní Nytra apod.

Anna Č.


Odpověď:
Na Váš dotaz nelze na omezeném prostoru odpovědět v úplnosti, jde o složitou problematiku.

V některých oblastech komunikace je užívání přechýlených a nepřechýlených podob upraveno zákonem (např. zápisy jmen a příjmení do úředních dokladů), v jiných se řídí spíše ustálenou společenskou tradicí, která v poslední době též prochází určitým vývojem (např. užívání přechýlených a nepřechýlených příjmení v médiích různých typů).

Doporučujeme prostudovat výkladový text o přechylování v Internetové jazykové příručce. Jsou v něm uvedeny též odkazy na další zdroje poučení.

autor: Martin Prošek
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.