Česnekové těstoviny

Oblíbené eintopfy neboli jídla z jednoho hrnce se dají udělat opravdu téměř z jakýchkoli surovin, včetně těstovin. Běžně to nebývá zvykem, těstoviny se vaří zvlášť, ale našla jsem recept, kde to takhle opravdu jde.

Nepotřebujeme ani spoustu surovin, ani hodně času, a to je obojí velká výhoda pro vaření během všedního dne. Potřebujeme jen těstoviny, trochu vývaru, smetany, sýr a česnek!

Ingredience
  • 250 g těstovin
  • 500 ml vývaru
  • 250 ml smetany na vaření
  • 4 stroužky česneku
  • olivový olej
  • 1 lžíce másla
  • 30 g parmazánu
  • sůl, pepř
  • čerstvé bylinky na ozdobu

Uvaříme v širokém kastrolu nebo velké pánvi a začneme tím, že si rozpálíme olej, ve kterém rozvoníme 4 na plátky nakrájené stroužky česneku. Hlídáme, aby nezhnědnul a nespálil se, protože pak je hořký. Pak vlijeme půl litru vývaru – může být zeleninový i drůbeží, záleží, jaký máte právě k dispozici. Přidáme čtvrt litru smetany na vaření a lžíci másla na zjemnění.

Promícháme a vsypeme půl balíčku těstovin, pokud vaříme pro více lidí, použijeme větší nádobu a všechny ingredience zdvojnásobíme, abychom mohli uvařit celý balíček.

Vhodné jsou těstoviny, které se nevaří příliš dlouho – torti, fussilli nebo třeba i špagety. Promícháme, osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a přivedeme k varu. Potom vaříme na mírném ohni podle doporučené doby vaření daných těstovin, obvykle to je kolem deseti minut. Nakonec vmícháme strouhaný parmezán a ozdobíme bazalkou, petrželkou, nebo oreganem.

 

autor: dak

Související