Člověk, který se nebojí, je nebezpečný sám sobě i svému okolí, říká velitel vodních záchranářů na Lipně Milan Bukáček

1. červenec 2023

Být vodním záchranářem znamená žít život vodního záchranáře. Jinak to nejde. To vyplývá z rozhovoru s Milanem Bukáčkem, předsedou Vodní záchranné služby Českého červeného kříže v Českém Krumlově.

Základna jihočeských vodních záchranářů stojí v Dolní Vltavici u přehrady Lipno. V roce 1983 tady začínali doslova na zelené louce, neměli nic, jen touhu založit sdružení, které by mohlo pomoci tomu, kdo to na Lipně potřebuje.

U zrodu stál Alexander Jegorov, lékař a jachtař. Postupem let přešlo kormidlo lipenských vodních záchranářů do rukou Milana Bukáčka, původem Moraváka, profesionálního vojáka, výsadkáře, ale i dálkového plavce.

„Člověk, který se nebojí, je nebezpečný sám sobě i svému okolí,“ říká velitel vodních záchranářů na Lipně Milan Bukáček. „Je dobré se bát, ale tak, aby tě strach motivoval, nesmí tě ochromit. To je pak pro záchranáře to nejhorší, co se může stát, pokud se začne klepat jako drahý pes,“ dodává.

Výcvik vodních záchranářů v Dolní Vltavici na Lipně

V rozhovoru, který vznikl pro cyklus Jihočeši, si poslechněte, jak se Milan Bukáček dostal z moravských vojenských škol až do Tachova a poté do Českého Krumlova, jaké to bylo, když vznikala nová záchranářská základna, nebo jak se cvičí záchranářský pes.

Vodní záchranná služba Českého červeného kříže Český Krumlov je samostatné občanské neziskové sdružení a člen ILS (International Life Saving Federation). Zajišťuje preventivní a záchrannou činnost a poskytuje první pomoc ve vodě a v její bezprostřední blízkosti.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.